Fires i mercats.

LA FIRA DE LES HERBES REMEIERES I LA MEL

El dijous 11 de maig es podrà visitar, un any més, la Fira de Sant Ponç, una de les fires més antigues de Barcelona i que se celebra en honor a sant Ponç, patró dels herbolaris i apicultors. Com és tradició, la fira s’emplaça al carrer de l’Hospital, al barri vell de la ciutat, i ofereix gran nombre de parades on es poden trobar tot tipus d’herbes remeieres així com productes d’alimentació naturals i artesanals, amb un important protagonisme de la mel.

UNA MICA D’HISTÒRIA DE LA FIRA DE SANT PONÇ

Fa segles, era costum que els herbolaris portessin herbes als malalts per vendre-les, ja que la medicina popular els atribuïa propietats curatives, especialment les collides a la primavera. Per això, coincidint amb aquesta estació, se celebrava una fira d’herbes remeieres que cap al segle XVI es va cristianitzar i es va fer coincidir amb el dia de Sant Ponç, l’11 de maig. Aquest costum va donar lloc a la Fira de Sant Ponç, que primer es va emplaçar a la plaça de Sant Miquel, després al carrer de Sant Cugat del Rec i després a prop de l’església de l’Hospital de la Santa Creu. Des del 1817 se celebra al carrer de l’Hospital. A les bandes del carrer hi ha les paradetes on es poden trobar ruscos de mel, mel i fruites confitades com ara arrop, poma, pera, cireres, taronja i altres fruites exòtiques. També hi ha herbes medicinals, com camamilla, orenga, menta, sajolida, tarongina, llorer, ginesta, til·la, poniol, marialluïsa i altres productes.

En el marc de la fira també se celebra la processó de la imatge de Sant Ponç i es beneeixen les herbes medicinals que hagin portat els visitants i assistents.


👉 MÉS INFORMACIÓ: PROGRAMA DETALLAT DE LA FIRA DE SANT PONÇ 2023
Herbes
W-sant-ponç
Treient-cera-de-bresca

En una diada com aquesta des d’Edicions Morera us recomanem dos dels nostres llibres de la Col·lecció l’Ermità: “El llibre de la mel” i “Tornar als remeis de sempre”, ambdós escrits per l’arxiver dels caputxins Fra Valentí Serra de Manresa, gran coneixedor de les herbes remeieres i les principals plantes mel·líferes i les seves propietats.

Llibre Mel