DITES CATALANES. QUATRE-CENTS AFORISMES DE JOAN CARLES I AMAT

> DITES CATALANES. Quatre-cents aforismes de Joan Carles i Amat és un llibre curiós i interessant amb el qual podrem descobrir tot un nou repertori de dites i refranys, molts encara vigents en l’actualitat, que configuren un autèntic compendi de saviesa popular.

 > L’edició se suma a la celebració de l’Any Joan Carles i Amat.

Dites, sentències breus i proverbis populars sobre creences, amor, ètica, diners, amistat, família… La Col·lecció l’Ermità recupera els Quatre-cents aforismes catalans que va recollir i escriure el monistrolenc universal Joan Carles i Amat (1572-1642), un recull que, per la seva antigor i el volum proverbial que atresora, està considerat una de les fonts de paremiologia més importants de la llengua catalana.

Des de la primera edició, el 1636, i pel seu caràcter didàctic, es va convertir en un llibre molt popular i un manual de lectura a les escoles de tot Catalunya durant dos-cents anys. Amb els aforismes els infants aprenien a llegir i la gent gran trobava un repertori de parèmies rimades, fàcils de memoritzar i molt útils per a ser aplicades en les diverses circumstàncies de la vida.

«Val més tenir,
que no penedir»
«Si vols ser ben servit,
fes-te tu mateix el llit»
«El savi sap que no sap;
el simple ho té tot al cap»

A DITES CATALANES. Quatre-cents aforismes de Joan Carles i Amat es reprodueix una edició històrica de finals del segle XVII i es presenta amb la seva correspondència al català actual.

El llibre incorpora una valoració crítica i comentada sobre el conjunt dels “Quatre-cents aforismes catalans” a càrrec d’un dels màxims coneixedors en paremiologia del nostre país, el lingüista Víctor Pàmies. Per la seva banda, l’historiador Carlos Pizarro contextualitza la figura i l’obra de Joan Carles Amat, remarcant la rellevància del personatge i les seves aportacions sobretot en l’àmbit cultural, ja sigui a través dels seus tractats musicals dedicats a la guitarra com al seu interès per temes més socials i de cultura popular.

 DITES CATALANES. Quatre-cents aforismes de Joan Carles i Amat se suma a l’Any Joan Carles i Amat, impulsat pel Departament de Cultura i l’Associació Joan Carles i Amat de Monistrol de Montserrat, per tal de reivindicar i divulgar la figura d’un dels personatges més polifacètics i il·lustrats de la Catalunya del Renaixement.

◾ Un llibre editat amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya


ACTE DE PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

Dimecres 23 de novembre de 2022 – 19 h 

L’acte comptarà amb la intervenció dels autors: Víctor Pàmies, paremiòleg i lingüista;  Carles Pizarro, historiador;  i del director d’Edicions Morera, Norbert Tomàs

Casal Cultural de Can Gibert. c/ Sant Joan, 1; 08691 – MONISTROL DE MONTSERRAT

✔ Entrada lliure


DITES CATALANES és a la venda a llibreries d’arreu de Catalunya i molts llibreters tenen servei de 💻 venda en línia CONSULTA AQUÍ