.

Panellets, castanyes i ratafia

A punt de celebrar Tots Sants i la festa de la Castanyada, és el moment de reunir-se amb la família i amics per mantenir la tradició de menjar castanyes, panellets i moniatos. En el cas dels panellets, el fet que siguin aliments de llarga durada els lliga amb el concepte d’eternitat i remembrança dels morts.

Els panellets es poden fer a casa sense gaire dificultat i són una recepta ideal per fer participar els més petits. En podem fer de moltes varietats: des dels tradicionals de pinyons als de coco, xocolata, cafè, taronja, gerds, … i perquè no, també de ratafia. El sabor és molt agradable ja que l’alcohol del licor desapareix però perdura l’aroma a herbes i fruites tan característic. Nosaltres hem fet servir la Ratafia de l’Ermità, especiament aromàtica.

I si no volem posar-la als panellets, sempre podem acompanyar la nostra castanyada amb ratafia, el nostre licor més tradicional i un dels millors estomacals, ideal per servir-se després d’un bon àpat o per acompanyar productes calòrics, com són les castanyes i els panellets..

Recepta de panellets

Ingredients:

(per a uns 50-60 panellets de mida petita-mitjana)

500 g ametlla mòlta

400 g sucre normal o de llustre (el massapà queda més fi)

2 patates mitjanes (100 g aprox.)

2 rovells d’ou

Ratlladura de llimona (opcional)

Per les varietats:

100 g pinyons (sortiran uns 20 panellets)

80 g ametlles crues picades

100 g coco ratllat

60 g xocolata en pols

6 culleradetes de ratafia (per uns 10 panellets)

Cireretes confitades

Melmelada de gerds

Elaboració:

> Bullim les patates amb pell. Les deixem refredar, les pelem i les aixafem amb una forquilla. Barregem la patata amb l’ametlla mòlta, el sucre i els rovells d’ou. La clara la guardem perquè la farem servir més endavant per enganxar les ametlles i el coco als panellets. Si volem aromatitzar amb llimona, ara és el moment d’afegir la ratlladura. Ho treballem bé fins aconseguir una pasta ben uniforme, millor si ho fem amb les mans.

> Així ja tenim el massapà fet. Li donem forma de bola, ho emboliquem amb film transparent i ho deixem reposar unes hores a la nevera. Si ho fem el dia abans, ho podem deixar tota la nit. Així el massapà es compacta i es treballa molt millor.

> Dividim el massapà en quatre parts iguals per començar a fer els panellets dels diferents gustos, i ho treballem amb les mans fins a aconseguir una forma allargada. Anem tallant les tires en porcions i les arrodonim.

Per fer les boletes i que no se’ns enganxi la pasta a les mans, ens les mullem una mica amb aigua o ens posem una mica de sucre de llustre.

> Abans de fer les boletes, deixem preparada una safata de forn coberta amb paper per a forn.

> Pinyons i ametlles:

Batem 2 ous i els dividim en dos plats fondos: en un hi posem l’ametlla i en l’altre, els pinyons. Ho remenem tot bé i ho deixem reposar mentre fem les boletes: els de pinyons amb forma rodona i els d’ametlla una mica cilíndrica.

Quan els tenim fets, arrebossem les boletes en la barreja i anem enganxant els pinyons i l’ametlla, pressionant una mica amb les mans, sobretot els pinyons. Ho anem col·locant en la safata de forn i els tornem a pintar amb el rovell d’ou perquè quedin ben daurats.

> Ratafia:

Per fer els panellets de ratafia (uns 10) només cal afegir a 150 g del massapà unes 6 culleradetes de ratafia, segons el gust, sempre controlant que la pasta no quedi massa desfeta. Després els arrebossem amb els pinyons o l’ametlla, tal i com hem explicat abans. Per diferenciar-los, els decorem amb mitja cirereta confitada.

> Coco:

Barregem el massapà amb la meitat del coco. Fem boletes, les passem per les clares que havíem reservat i les arrebossem amb el coco ratllat.

> Xocolata / Gerds:

Barregem el massapà amb la meitat de xocolata. Fem boletes i les arrebossem amb la resta de xocolata.

Pels de gerds, barregem el massapà amb dues culleradetes de melmelada de gerds. Fem boletes, les aixafem una mica i les arrebossem amb sucre de llustre. Els adornem amb mitja cirereta o uns pinyons en forma de flor.

> Cocció

Amb el forn preescalfat a 180º , ja podem posar la safata de panellets al forn.

Els panellets no necessiten gaire cocció, amb uns minuts en tenen prou. Els de pinyons i ametlla necessiten uns 10-12 minuts, sempre observant que quedin daurats. La resta amb uns 6-8 minuts ja en tenen suficient.

Un cop cuits, els deixem reposar.

Si us animeu a fer-los, esperem que us agradin.

Bona castanyada a tothom!!

L.E.

.