Imprimir

PER NO PERDRE EL TEMPS. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història

Quantes tipologies de calendaris van existir?

Qui eren els almanaquers?

Per què no es podien editar calendaris sense el permís del rei?

Què va convertir Barcelona en un centre editorial de primer ordre?

Com va evolucionar la imatge gràfica durant el segle XIX?

Quin calendari va publicar un 30 de febrer? I una setmana de 10 dies?

.

> Un llibre que presenta una aproximació al món de l’edició dels CALENDARIS TRADICIONALS per posar en valor un gènere editorial que ha passat desapercebut, en gran mesura,  en la historiografia.­­ 

> El llibre és el primer títol de la nova Col·lecció “Dit i Fet”

PER NO PERDRE EL TEMPS presenta una aproximació al món del l’edició dels calendaris tradicionals. A partir d’una atractiva i variada mostra documental, centrada en el segle XIX i principis del segle XX, acompanyada del relat de nombroses curiositats, el llibre vol posar en valor aquest gènere editorial que, en gran mesura, ha passat desapercebut en la historiografia. D’una manera amena i molt gràfica, descobrirem com aquestes senzilles publicacions reflecteixen en gran manera els canvis viscuts a la Catalunya de la revolució industrial, tant a nivell social com editorial.

PER NO PERDRE EL TEMPS s’estructura en set capítols, complementats per una bibliografia, un glossari i la traducció dels textos en castellà. Compta amb un pròleg a càrrec del reconegut folklorista Amadeu Carbóqui també és l’autor dels textos juntament amb Norbert Tomàs. L’historiador Albert Domènech fa una aproximació històrica al context de l’època.

Els continguts dels capítols són els següents:

  • Els orígens dels calendaris i almanacs
  • L’últim vestigi de la literatura de canya i cordill
  • La producció editorial. Entre l’absolutisme i la construcció de llibertats.
  • Barcelona, centre editorial de primer ordre
  • La nova cultura de la imatge gràfica
  • Diversitat i singularitat
  • La pervivència d’un calendari vuitcentista a Catalunya
W-llibre-obert-1

El text central del llibre està enriquit amb nombrosíssims gravats i reproduccions en color de calendaris de tot tipus així com reproduccions dels seus interiors. També amb recursos gràfics i textuals als marges de les pàgines: dades, curiositats, dites, observacions,… Una estructura i format pensats per poder fer una lectura fàcil, amena i atractiva, i per convertir el llibre en una eina de consulta i de gaudi visual.

.

W-llibre-obert-2
W-llibre-obert-3
W-llibre-obert-4

El llibre complementa una exposició itinerant sobre calendaris tradicionals

El llibre acompanya l’exposició amb el mateix títol “Per no perdre el temps”, produïda amb la col·laboració de l’Associació de Festes de la Plaça Nova i l’Associació Tonis de Taradell. Inaugurada el 2021, la mostra tindrà un recorregut durant els dos propers anys per diferents poblacions de Catalunya. L’exposició resumeix d’alguna manera la proposta i la tesis del llibre.

Col·lecció Dit i Fet

Aquest títol enceta la nova col·lecció Dit i Fet, la segona d’Edicions Morera. Aquesta presentarà llibres que versaran sobre la recuperació de la memòria històrica vinculada a la cultura catalana: fets ocorreguts, biografies, documentalisme, investigacions històriques, culturals, socials, tecnològiques, artístiques,… L’exposició dels seus continguts s’enfocarà en facilitar la lectura per arribar a públics amplis a través de la forma i composició. Inclourà il·lustracions i fotografies en color.

“Una història amb textos amens, amb imatges en color, editada amb tapa dura […] amb un disseny excel·lent i un paper de qualitat, dels que ensenyen què és un bon llibre… “

David Paloma

👉 El llibre és a la VENDA a llibreries d’arreu de Catalunya.

Ámb el suport de:

Amb la col·laboració de:


📖 Ressenyes del llibre

TORNAVEU – 10 de març de 2023

➡️ Xerrades i conferències

◼  21 de febrer a les 19h – GIRONA
Conferència al Foment de Girona


◼ 31 de març a les 19h – TARADELL
BIBLIOTECA ANTONI PLADEVALL DE TARADELL
Carretera de Balenyà, 101
Entrada lliure
Més informació de la xerrada ▶ Biblioteca de Taradell


◼ 13 d’abril a les 19h – BARCELONA
ESPAI VILAWEB
c/ Ferlandina, 43
Entrada lliure


◼ 20 d’abril a les 20h – BARCELONA
LA CASA DELS ENTREMESOS
Pl. de les Beates, 2
Entrada lliure