RETROBESTIARI

40 anys del renaixement del bestiari fantàstic i popular de Catalunya 

Catalunya és terra de dracs!

Retrobestiari-coberta-600x594

I també de víbries, draques o dragones, àligues, cuques feres, tarasques, mulasses i guites, bous, cavallets, lleons… i tota mena de figures que conformen el ric bestiari fantàstic de les nostres festes populars.

RETROBESTIARI és un llibre contemporani, amè i per a tots els públics, que fa un repàs als quaranta anys d’evolució del bestiari festiu a Catalunya, des de finals dels anys 70 fins a l’actualitat, enfocant l’òptica en aquells anys de la primera revifalla de les festes al carrer fins a deixar constància de la seva evolució i estat actual.

El Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP) porta quaranta anys estudiant i documentant la història i l’evolució de les figures creades a partir dels anys 70 i 80 del segle xx, identificant-ne els precursors i els referents a partir de les figures conservades de temps passats. Gran diversitat de figures, experimentació, treball i entusiasme van motivar moltes colles a crear bestiari en un ambient procliu a l’ocupació del carrer, a la reivindicació i a la revitalització de les festes populars després de la dictadura franquista i enllaçant amb els primers ajuntaments democràtics.

Un llibre de referència imprescindible sobre el tema del bestiari festiu a Catalunya

RETROBESTIARI l’historiador i gestor cultural Heribert Masana fa una exposició molt clara i ben documentada de tot aquest bestiari, alhora que presenta molts testimonis que expliquen l’experiència de creació de les figures a cadascun dels pobles o ciutats, tasca sempre col·lectiva, apassionada i plena d’anècdotes sorprenents.

Una valuosa i rica aportació de fotografies històriques a càrrec de Ramon Saumell documenten visualment aquesta trajectòria del bestiari la qual, juntament amb una bibliografia i unes referències documentals ben completes, converteixen aquest llibre en una eina de referència imprescindible sobre el tema del bestiari festiu.

El llibre inclou la reproducció d’obra plàstica de Salvador Masana i Abel Massana.

L’edició de RETROBESTIARI ha estat impulsada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Interior-2-retrobestiari
Interior-retrobestiari 1

⭕ La gira de PRESENTACIONS del llibre arreu de Catalunya es pot CONSULTAR a la web de l’Agrupació del Bestiari Festiu