Carlota Maduixes 1

.

Carlota de maduixes

Ara que estem en plena primavera i és temps de maduixes, podem aprofitar per preparar un pastís que resulta irresistible tant a la vista com al paladar: una carlota de maduixes. Tot i que pot semblar complicada de fer, us proposem una recepta força senzilla, en la que hem substituït l’habitual mousse o bavarois de l’interior per un crema de formatge mascarpone amb iogurt, una combinació de fácil elaborarció però que resulta igualment deliciosa. La carlota s’acostuma a presentar envoltada per melindros o els tradicionals “bizcochos de soletilla”. La que us presentem està envoltada de fartons, que tallats per la meitat són més fàcils de col·locar. Aixó sí, també són més contundents!

La carlota té l’avantatge que no necessita forn però sí que hem de preveure unes quantes hores de nevera perquè prengui consitència.

Us animem a preparar aquest pastís tan primaveral que, pels seus ingredients i vistositat, farà les delícies de petits i grans!!

Ingredients:

  • 400 g. de maduixes (més algunes per decorar)
  • 250 g. de mascarpone (o una altra crema de formatge)
  • 3 iogurts grecs sense sucre
  • 8-10 fartons o un paquet de melindros
  • 5 fulls de gelatina
  • 2-3 cullerades de sucre

* * *

  1. El primer que farem és posar els fulls de gelatina a hidratar en aigua freda durant uns minuts.
  2. Seleccionem unes quantes maduixes senceres, les més maques, per cobrir la superfície del pastís. La resta les netegem i tallem a trossets. Les reservem.
  3. Barregem els iogurts grecs amb el mascarpone i també amb les dues cullerades de sucre, sempre rectificant el sucre al gust. Millor si ho fem amb unes varetes elèctriques o batedora a una velocitat mitjana perquè la barreja ha de quedar una crema consistent.
  4. Escorrem els fulls de gelatina i els posem en un got amb una cullereta d’aigua. Ho posem entre 3 i 5 segons al microones perquè es dissolguin. Afegim a la barreja de la batedora i batem una mica més perquè quedi ben barrejat.

Muntatge de la carlota

  • Charlota-2-2Farem servir un motlle desmuntable d’uns 18-20 cm. El primer que farem és folrar la base amb paper film per facilitar l’extracció del pastís un cop estigui fet.
  • Tot seguit col·loquem els fartons de manera vertical tot encerclant el motlle. Els tallem per la meitat i els anem posant pels costats amb la part més llisa cap a dins. Si fem servir melindros, tallem la part de sota perquè s’aguantin bé. També fem que la part llisa del melindro quedi cap a dins. Els anem posant pels costats ben apretadets. Els que sobrin els tallem una mica i els posem al fons fins a cobrir tota la base del motlle, ja que seràn la base de la carlota.
  • Ara és el moment d’anar abocant la crema de mascarpone i iogurt amb les maduixes. Ho hem de fer de manera alterna: una primera capa de la barreja, després les maduixes a trossets i finalment la resta de la barreja.
  • Decorem la superfície amb les maduixes senceres que havíem reservat. Les tallem per la meitat i les anem col·locant de manera ordenada fins a cobrir tota la superfície.
  • Deixem reposar el pastís a la nevera un mínim de 3 hores perquè agafi consistència. Si el fem amb temps suficient i el podem deixar tota la nit, millor.
  • Desemmotllem el pastís i pinzellem amb una mica d’almívar o melmelada de maduixa perquè agafi brillantor. També podem fer-ho amb una mica de gelatina dissolta en aigua o almívar però llavors haurem de deixar reposar el pastís una estona a la nevera perquè la gelatina qualli. Així aconseguim que tot quedi més lligat i consistent.

Ara només queda decorar la carlota amb un llaç ben bonic abans de servir-la.

Esperem que us agradi!

L. E.

Des del punt de vista nutricional, la maduixa destaca pel seu contingut en vitamina C, carotenoides i antocians, específics de les fruites vermelles, tots ells amb propietats antioxidants. La vitamina C, a més a més, afavoreix l’absorció del ferro dels aliments i reforça el sistema immunològic. Cal destacar també el seu contingut en àcid fòlic i potassi i que tenen una gran quantitat d’aigua (85%), essent un aliment molt baix en calories, ja que aporten només 30 kcal per cada 100 g.

.