.

Cultura i Tradicions

Santa Coloma de Gramenet, Ciutat Gegantera 2023

El primer cap de setmana de maig Santa Coloma de Gramenet serà el punt de trobada del món geganter català, acollint a més de 60 colles per celebrar la seva designació com a Ciutat Gegantera 2023, un títol que anualment concedeix l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya (ACGC.  El títol de la Ciutat Gegantera comporta l’organització de diferents activitats relacionades amb el fet geganter i de promoció de la cultura popular, així com la custòdia dels gegants de l’Agrupació, en Treball i na Cultura, els gegants representatius de Catalunya, fins a la proclamació de la següent Ciutat Gegantera.

Gegants vells de Santa Coloma de Gramenet, en Silvestre i na Coloma

La Colla de Gegants i Capgrossos de Santa Coloma de Gramenet és l’entitat organitzadora d’aquesta important cita gegantera. La colla, que el 2021 va celebrar el seu 40è aniversari, està encapçalada pels gegants vells de la ciutat, en Silvestre i na Coloma, que el mateix 2021 van fer 60 anys, motiu pel qual van ser restaurats i van estrenar vestuari.

Durant tot l’any, la ciutat celebrarà activitats com a Ciutat Gegantera 2023, però les més destacades tindran lloc el cap de setmana de la designació. Entre d’altres, es podrà assistir a diverses cercaviles, plantades de gegants, fira gegantera, concerts, etc.

Divendres 5 de maig

A la tarda se celebrarà la Plantada del Seguici Festiu, amb la participació de diverses entitats de cultura popular de la ciutat, i s’inaugurarà el monument commemoratiu de Ciutat Gegantera a la rambla de Sant Sebastià, obra del dissenyador gràfic Marc Viamonte.

Dissabte 6 maig

Entre altres activitats, destaca l’obertura de la Fira Gegantera a la plaça de la Vila, on podrem trobar gegants de goma, llibres… També hi haurà jocs de gegants, ballada de sardanes i un dinar popular. A la tarda, els gegants anfitrions rebran els seus convidats, els gegants de Maó i els Gigantillos i Gigantones de Burgos, i plegats faran una cercavila fins la Plaça de la Vila, on els esperaran els gegants de l’Agrupació, en Treball i na Cultura, que quedaran ja instal·lats a la ciutat. Seguidament, anfitrions i convidats oferiran una mostra de les seves danses pròpies.

El diumenge 7 de maig

Al matí se celebraran dues cercaviles on participaran més de seixanta colles geganteres arribades d’arreu de Catalunya. Es farà la proclamació oficial de Santa Coloma com a Ciutat Gegantera 2023.

.

Santa-coloma-gramenet-ciutat-gegantera

👉 Consulta tota la programació 35ena Ciutat Gegantera 2023