Fires i mercats

Fires de la cirera

.

Brollador amb l’ou com balla ornamentat amb cireres. Dibuix de Joan Llaverias (1865-1938)

Cada any, als mesos de maig i juny, se celebren de forma concentrada un conjunt de fires i festes -ja consolidades- de la cirera, una fruita que té una temporada breu de maduració i, per tant, de consum. A més de l’epicentre de fires al Baix Llobregat, on es concentra el 50% de la cirera que es produeix a Catalunya, tenim altres fires en Terres de l’Ebre, Tarragona i el Maresme, així com algunes de la Catalunya Nord, la més coneguda la que se celebra a Ceret.

La dita Per l’Ascenció, cireres en abundor, ens indica el moment en què ja podem gaudir d’aquesta gustosa fruita, encara que aquesta festa, que és mòbil i normalment se celebra al maig, pot recaure en una data massa primerenca que faci que les cireres encara siguin verdes. De totes maneres, la diada del Corpus, que se celebra el mes de juny, sí que ens serveix de referència temporal perquè situa plenament la temporada de les cireres quan ja són madures. Per això, les cireres històricament han acompanyat l’ornamentació floral dels brolladors dels claustres o patis que exposen l’ou com balla.

.

Relació de fires i festes de la cirera 2023 ordenades per ordre cronològic:

.

.


Varietats de cirera a Catalunya


Cirera del Baix Llobregat

El Baix Llobregat produeix la meitat de les cireres de Catalunya, i n’és la principal comarca productora, amb unes 200 famílies que viuen del cultiu d’aquesta fruita, sobretot a les zones muntanyoses de la comarca. La població de Sant Climent de Llobregat, fins i tot, va rebre el nom de Cirerer del Llobregat durant la primera meitat del segle XX.
Cirera Can Roca. Arenys de Mar
Varietat de cirera, de carn forta i color groc i vermell, dolça i al mateix àcida. És coneix com cirera d’en Roca tot recordant a la família de minaires que la van portar a finals dels segle XIX a Arenys de Munt des dels Pirineus.
Cirera de la Ribera de l’Ebre
Es tracta d’unes cireres primerenques, especialment les de la varietat Burlat, que és la més cultivada a la zona. Tenen una forma arrodonida, pinyol petit, i la polpa d’una consistència tova i poc resistent.

👉🏼 Aprofitem per recomanar-vos un dels Remeis de l’Ermità amb cireres i tomàquet.

🍒 Article sobre les propietats saludables de la cirera 


.

.

Cireres 1 Detall 2

© Norbert Foto