.

Superlluna i primera lluna d’estiu

Dimecres 13 de juliol es podrà observar la segona i darrera superlluna d’aquest 2022. Serà a partir de les 20.38 hores de la tarda, moment en què la Lluna farà aparició, tal i com indica el “Calendari de l’Ermità”.

El que fa atractiu aquest fenòmen és que la Lluna és veu més gran i brillant. No és necessari fer servir cap tipus de protecció ocular per l’observació.

.

Què significa exactament el fenòmem de la “superlluna”?

Cada 29 dies aproximadament, la Lluna completa el seu cicle orbital al voltant de la Terra. Donat que la seva òrbita no és circular sinó elíptica, la distància entre la Lluna i la Terra canvia al llarg del cicle. Mentre que en el punt més llunyà pot situar-se a uns 400.000 km (apogeu lunar) en el seu punt més proper està a uns 357.000 km. Aquest moment és el que es coneix com perigeu.

Quan el perigeu coincideix amb la Lluna plena es dóna el fenòmen de l’anomenada “superlluna”: la Lluna, totalment il.luminada pel Sol i en la seva màxima aproximació a la Terra, es mostra més gran i brillant del que és habitual, en aquest cas quasi fins un 30% més brillant.