Santoral

La “Setmana dels barbuts”, la més freda

.

“Per Sant Elred arriba el fred”

El dia 12 de gener, amb la festa de Sant Elred abat, ens trobem ja a les portes de la “Setmana dels barbuts” que, tradicionalment, s’inaugura el dia 15 de gener amb Sant Pau Ermità i amb Sant Maure, o Mauri, i segueix amb Sant Antoni Abat el dia 17, acabant el 25 de gener amb la commemoració litúrgica de la “Conversió de Sant Pau”; uns sants que –juntament amb Sant Hilari que se celebra l’endemà de Sant Elred– la tradició cristiana ha representat especialment barbuts. Llur celebració sol coincidir amb els dies de fred més intens i, segons una antiga dita:

“Per la setmana dels barbuts, governen els tres germans: tos, moquina i amagamans”

Tradicionalment, la Setmana dels Barbuts ha estat considerada com la setmana més freda de l’hivern i de tot l’any, ja que acostuma a coincidir amb temperatures molt baixes acompanyades de nevades i fortes glaçades. Recordem que el 2021 va estar precedida per la borrasca “Filomena”, amb nevades i registres de temperatures sota cero que van arribar als -34ºC al Pirineu, superant el rècord històric dels -31,4ºC registrats també al Pirineu lleidatà el 1956.

Del fred intens i les seves conseqüències en parlen diverses dites populars referides a la Setmana dels barbuts.

“La setmana dels barbuts, setmana d’esternuts”
“Per Sant Antoni, fa un fred del dimoni”
“Gelades per Sant Antoni, ruixades per sant Llorenç” 
“Quan venen els tres barbuts, venen els freds cascarruts”

La Setmana dels Barbuts ve acompanyada de diferents festes i celebracions, la més coneguda i popular la dels “Tres Tombs”, que se celebra a diferents poblacions al voltant del 17 de gener, festivitat de Sant Antoni, abat,. Aquest sant és molt popular a Catalunya ja que és el patró dels ramaders i dels animals domèstics que conviuen amb l’home, especialment dels animals de peu rodó (ases, mules i cavalls). D’aquí que també sigui conegut popularment com “Sant Antoni del porquet” o “Sant Antoni dels ases”. És així com l’esmentada festa dels “Tres Tombs” consisteix en la desfilada i benedicció dels animals, que han donar tres voltes a pels carrers de l’interior de la seva vila o ciutat.

Abrigueu-vos bé que el Calendari de l’Ermità 2024 anuncia baixada de temperatures i nevades!

Fra Valentí Serra,

arxiver dels caputxins.

.

W-barbuts-gener-4

Dibuix de Xavi Malet referit a la Setmana del Barbuts pel “Calendari dels nens i les nenes”.