.

Retorn al passat mariner i pagès de La Ràpita

Origens-larapita-400La sisena edició del festival Orígens tornarà a portar als carrers de Sant Carles de la Ràpita un extens programa d’activitats destinades a fer reviure l’ambient que es vivia en aquesta població marinera i camperola als inicis del segle XX, un dels moments de màxim creixement de la vila. El festival vol contribuir a mantenir viva la memòria històrica de La Ràpita, recuperant alguns dels oficis més tradicionals perquè no caiguin en l’oblit.

Gràcies al treball conjunt entre entitats locals i una gran implicació i participació del veïnat del municipi, durant tres dies, del 7 al 9 d’octubre, podrem gaudir de recreacions algunes de les tradicions marineres i pageses del passat més recent de Sant Carles de la Ràpita. Passejant pels carrers del barri del Xicago, centre neuràlgic del festival, reviurem escenes com la dels mariners reparant les xarxes o jugant a la morra a les tavernes; pagesos portant els carros carregats d’arròs o cosint els sacs esguerrats, o d’altres més quotidianes com els xiquets jugant al carrer a birles, a boles o fent carreres.

Destacats de l’edició 2022 

De manera especial, aquest any també es recrearan altres activitats com la subhasta de peix cantada, la regata de muletes al port pesquer, la demostració de la pesca al rossegall o com es treien les embarcacions de pesca a la platja amb l’ajuda dels cavalls, a la platja de Pipi.

Dissabte tindrà lloc el 3r Campionat Infantil de Morra. organitzat per lAssociació Morràpita, gran recuperadora i promotora d’aquest joc tradicional molt arrelat a La Ràpita. Ja a la tarda, se celebrarà el V Campionat de Morra Orígens també a càrrec de Morràpita.

Especialment simbòlic serà l’agermanament entre els municipis i les confraries de pescadors de la Ràpita i Arenys de Mar en record de les estretes relacions establertes entre els pescadors de les dues localitats.

Tallers de jota, concursos de llançament de pinyol o beure en porró, gimcames, conta-contes… més de 80 activitats pensades per a públic de totes les edats.

No faltaran danses i balls típics, així com concerts i actuacions musicals de reconeguts músics com Cesc Freixes, sense oblidar les tradicionals cantades d’havaneres i les rondalles.

El festival es completa amb la decoració dels carrers del barri del Xicago, les paradetes dels carrers i l’oferta gastronòmica que les tavernes repartides pel barri i els bars i restaurants locals oferiran aquests dies inspirats en la cuina tradicional local.

👉  Consulta el programa sencer Orígens 2022

Barques
Concurs Sacs
Ambient Nit