.
.
Gran acollida de les primeres presentacions de “La nit de Sant Joan”
.
Presentació a Sitges
La primera de les presentacions del llibre “La nit de Sant Joan. Festa, llegat i patrimoni” (Col·lecció Ermità núm.15 d’Edicions Morera) escrit pel reconegut folklorista Amadeu Carbó, va tenir lloc el passat divendres 31 de maig a la Societat Recreativa de Sitges. Tot i la coincidència amb la celebració de la festa de Corpus a la vila, l’acollida va ser molt satisfactòria. Carbó va estar acompanyat de Jordi Cubillos, activista cultural que va fer una presentació brillant i estusiasta.
Primera presentació a Barcelona a l’Espai VilaWeb
Dimecres 5 de juny, l’Espai Vilaweb a Barcelona va acollir la segona de les presentacions de “La nit de Sant Joan”. En aquesta ocasió l’autor, Amadeu Carbó, va estar acompanyat per la periodista Assumpció Maresma, qui ha fet el pròleg del llibre, i pel reconegut antropòleg Manuel Delgado.
Davant una sala plena a vessar, Assumpció Maresma va començar per posar en valor la necessitat d’un llibre com aquest pel fet de ser el primer que ens ofereix una visió global d’una de les nostres festes més arrelades. La periodista també va subratllar la voluntat de Carbó de recuperar les aportacions més rellevants del seus antecessors a banda de les seves pròpies. Tanmateix va remarcar el to divulgatiu del llibre i com l’autor ens convida a reflexionar sobre la necessitat de conèixer i conservar referents culturals com ara la celebració de la nit de Sant Joan.
Seguidament, Manuel Delgado va recordar com la festa de Sant Joan havia estat una de les celebracions més importants de Barcelona, amb fogueres a cada cruïlla de la ciutat, molt diferent a la festa “amputada” que es viu ara, quan les fogueres s’han anat reduint pel canvi de normatives i amb prou feines arriben a la trentena. En aquest sentit, va posar en valor la feina que realitzen col·lectius com #CrememBarcelona, de què el llibre parla abastament, que han obert un diàleg amb les administracions per tal de salvaguardar les fogueres existents a la ciutat i buscar noves estratègies que les facin viables tot considerant l’adaptació a l’actual trama urbana. Per Delgado, aquesta plataforma demostra com és vital la necessitat d’organitzar-se per salvaguardar determinades manifestacions culturals, en aquest cas, la tradició de les fogueres.
Al seu torn, Amadeu Carbó va explicar que la seva principal intenció a l’hora de fer el llibre va ser la d’oferir una visió global que, al costat del relat de les manifestacions més tradicionals, també recollís el relat dels fets i iniciatives més actuals, com ara la Flama del Canigó o les fogueres patriòtiques, que han dotat de nous significats a la festa. També va voler incidir en els riscos que comporta la patrimonialització d’una festa com la de Sant Joan, ja que pot dificultar mantenir el seu caràcter viu i popular. Per últim, va voler remarcar que la seva motivació principal per escriure “La nit de Sant Joan” ha estat la de posar de manifest que vivim en una societat on existeix una mena de cultura líquida on es van esborrant molts referents culturals, que cal recuperar i reivindicar. Pel folklorista, es tracta de fer una cultura inclusiva però on no quedi exclosa la nostra pròpia cultura.
.
Presentació a Reus
A l’acte celebrat dijous 6 de juny al centre Carrutxa de Reus (centre de documentació dedicat a la recerca, difusió i dinamització cultural en l’àmbit del patrimoni etnològic), Salvador Palomar, antropòleg i etnòleg, va ser l’encarregat de presentar el llibre La nit de Sant Joan i va establir un diàleg amb el seu autor, repassant cadascun dels temes essencials del contingut. Al final però, analitzaren i reflexionaren sobre la transformació de la festa, establint comparacions amb les fogueres que s’encenien a Reus i al seu entorn rural i les de la ciutat de Barcelona.
Presentació a Manlleu
El divendres 7 de juny el llibre La nit de Sant Joan va ser presentat a la Llibreria Contijoch, magnífica llibreria de referència de Manlleu.
L’autor, Amadeu Carbó, va estar acompanyat en aquesta ocasió per Joan Arimany Juventeny, gestor cultural conegut pel seus estudis sobre la devoció popular i l’hagiografia. En la seva intervenció, Arimany va anar descrivint cadascun dels capítols del llibre tot exemplificant i comparant les pràctiques populars de la celebració amb les que han estat tradició a Manlleu. També va explicar els detalls de com es rebia la Flama del Canigó, provinent del Coll d’Ares i passant per Ripoll, per encendre la foguera i iniciar la revetlla.
Com ja ha fet en altres presentacions, Amadeu Carbó va voler tornar a destacar la importància que han tingut els informants per explicar, de forma molt personal i directe, algunes experiències de certs rituals descrits en el llibre. Com diu la periodista Assumpció Maresma, l’Amadeu Carbó no ha volgut ser neutre en el seu llibre, i per tant, ens explica la seva visió sobre l’orígen i rituals de les falles i faros per entendre les celebracions del Pirineu. Carbó va finalitzar la seva intervenció fent una crida de militància per a seguir encenent fogueres com una pràctica popular molt anitga i arrelada que no s’hauria de perdre pel fet de ser institucionalitzada sota una denominació de patrimoni immaterial.
Properes presentacions del llibre
12 de juny 19h – CAT Centre Artesà Tradicionàrius. Barcelona
13 de juny 19h – Temple Romà de Vic
14 de juny 19h – Societat del Casino. Caldes de Montbui
19 de juny 19h – Llibreria Les Voltes. Girona
20 de juny 19h – Llibreria La Capona. Tarragona
27 de juny 19h – Societat La Lliga de Capellades