L’hortet del frare 

Les margarides són la joia dels hortets

.

Si voleu que el vostre hortet o jardí faci molt de goig heu de maldar llevar-ne les males herbes que no només donen un aspecte descuidat als horts, sinó que també xuclen els nutrients que haurien de beneficiar a les flors i hortalisses dels vostres horts i jardins on, també, heu de retirar-ne la brutícia (branques caigudes, fulla seca) que haureu de dipositar en un espai apropiat per fer-ne adob. Aquest fertilitzant natural ajudarà a les plantes a créixer de manera saludable i vistosa, especialment si planteu margarides.

Margarida I Pol·len 2

Les margarides necessiten un mínim de 4 hores de sol, una terra amb un bon drenatge per evitar entollaments i un reg moderat.

Les margarides són parentes dels gira-sols i tenen un bonic simbolisme que, a més de ser senyal del renaixement d’un nou dia que ens és donat com regal de Déu, són també el signe de noves oportunitats i de l’alegria de viure, alhora que simbolitzen la innocència de vida. Són unes flors molt vistoses que representen el deu per cent de les flors de tot el planeta.

Les margarides tenen una diversa coloració segons el territori on creixen: les blanques amb el botó groc (que són les més comuns), la taronja, porpra, rosa i vermella. La margarida és una flor molt resistent que pot viure a qualsevol indret i cal dir que a fra Ramon, l’ermità dels Pirineus, li agrada de tenir-ne algunes mates de plantades a prop de l’entrada de l’ermita, i aquestes margarides són la joia i el goig del seu hortet.

Fra Valentí Serra de Manresa,

arxiver dels caputxins