L’hortet del frare

La carxofa, rica en nutrients i poc calòrica

La carxofa, coneguda científicament com a Cynara scolymus, és una verdura amb propietats nutricionals i beneficis per a la salut.

A nivel de micronutrients, les carxofes contenen vitamines com la vitamina C i minerals com el potassi, ferro, calci, fòsfor, magnesi i sodi Aquests elements són essencials per al bon funcionament del sistema immune i el manteniment de la salut cardiovascular. A més, la carxofa conté antioxidants com la cinarina, que poden ajudar a combatre l’estrès oxidatiu i mantenir la salut del fetge.

Les carxofes tenen una funció depurativa que contribueix a regular el trànsit intestinal i gràcies a la gran quantitat de fibra que posseeixen són un fantàstic regulador del sistema digestiu.

El seu baix contingut calòric (100 grams només aporten 44 kcal.) i alt contingut d’aigua fan de la carxofa una hortalissa excel·lent si es busca mantenir o perdre pes.

A l’hora de preparar-la, la carxofa és molt versàtil. La podem fer en truita, arrebossada, en crema, amb arròs, amb pernil… i com no, a la brasa o al forn.

Quan és temporada?

Per gaudir d’unes carxofes més fresques i amb millor sabor és recomanable comprar-les durant la seva temporada de collita local que, com indica el nosre Calendari de l’Ermità, és l’hivern i la primavera. Concretament, a Catalunya la collita de carxofes generalment té lloc durant els mesos de gener a abril, Les principals zones productores són el Delta del Llobregat, l’Alt Empordà o el Maresme.

Si voleu degustar unes exquisides carxofes locals, podeu visitar les fires que cada any s’acostumen a celebrar al Prat de Llobregat o Amposta, entre d’altres..

Carxoferes I Masia De El Prat 2