Festa-de-la-calçotada-valls-.

Festa de la calçotada de Valls, la més popular

Calçota-valls-2020Parlar de calçots és parlar de Valls, ciutat considerada la “capital del calçot” i origen d’una de les tradicions culinàries més identitàries: la calçotada. Com moltes altres tradicions, la calçotada té la seva temporada, que se sitúa en els mesos d’hivern, especialment entre gener i febrer.

Així, el darrer diumenge de gener és quan se celebra a Valls la FESTA DE LA CALÇOTADA Una diada festiva i popular entorn del calçot, que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme i animació. La jornada presenta un variat programa d’actes relacionats amb el calçot: demostracions de coure calçots a la graella, degustacions així com diferents concursos com el de cultivadors de calçots, el d’elaboració de salsa de la calçotada i el més que popular concurs de menjar calçots.

La Gran Festa de la Calçotada 2023 comencarà a partir diumenge 29 a les deu del matí. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots a la graella; a la plaça del Blat, el 35è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 31è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa. També es farà la 6a Demostració de Salsa de la Calçotada per Celíacs i per a intolerants als fruits secs.

A la una del migdia, a la plaça del Pati es farà el 37è Concurs de Menjar Calçots. Concurs per saber qui menja més calçots, en un temps predeterminat. A l’inici del concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars. A les dues del migdia es farà el Lliurament dels Premis del 35è Concurs de Cultivadors de Calçots, 31è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i 37è Concurs de Menjar Calçots.

Degustació Popular de calçots
Els amants dels calçots i els visitants novells podran participar d’una degustació popular, que inclou 12 calçots, la salsa, l’imprescindible pitet i la beguda. És necessari adquirir un tiquet en els llocs indicats per l’organització.

👉 Diumenge 29 de gener. De 12 a 17 h · SOCIETAT AGRÍCOLA DE VALLS. Consultar detalls al programa.

La Festa de la Calçotada està organitzada per l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç de Valls.


– Programa d’activitats Festa de la Calçotada de Valls 2023
– Web amb tota la informació sobre la Festa de la Calçotada de Valls

.

Curiositats sobre la història i la tradició de les calçotades de Valls

– El calçot va ser descobert per un solitari ciutadà vallenc anomenat Benaiges, de finals del segle XIX conegut amb el sobrenom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella conreats especialment per a ésser cuits a la flama, i que també fou ell qui s’enginyà l’amaniment o la salsa que, amb algunes variants, avui mengem.
– És a partir de les primeres dècades del segle xx quan la calçotada es convertí en una menjada habitual de moltes famílies vallenques durant els dies festius. Però serà a mitjans de segle quan la calçotada comenci a guanyar popularitat arreu del país gràcies a les reunions que celebrava la Penya Artística de l’Olla, entitat local organitzadora de cèlebres calçotades on hi convidava a personalitats del món artístic i cultural barceloní, contribuint així a la seva divulgació.
– L’any 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat “calçot de valls” i l’any 1996 es va constituir el Consell Regulador. Actualment existeix la indicació geogràfica protegida IGP “calçot de Valls”, que comprèn les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camps, el Tarragonès i el Baix Penedès.

Valls-calçots
.
👉 Si voleu conèixer les propietats nutritives dels calçots us recomanem l’article de Fra Valentí Serra “ELS CEBALLOTS I ELS CALÇOTS”.