.
.
Festa de la calçotada de Valls, la més popular
Parlar de calçots és parlar de Valls, ciutat considerada la “capital del calçot” i origen d’una de les tradicions culinàries més identitàries: la calçotada. Com moltes altres tradicions, la calçotada té la seva temporada, que se sitúa en els mesos d’hivern, especialment entre gener i febrer.
Així, el darrer diumenge de gener és quan se celebra a Valls la FESTA DE LA CALÇOTADA Una diada festiva i popular entorn del calçot, que impregna els carrers i places de Valls d’un marcat tipisme i animació. La jornada presenta un variat programa d’actes relacionats amb el calçot: demostracions de coure calçots a la graella, degustacions així com diferents concursos com el de cultivadors de calçots, el d’elaboració de salsa de la calçotada i el més que popular concurs de menjar calçots.
La Gran Festa de la Calçotada 2024 comencarà a partir diumenge 28 a les deu del matí. A la plaça de l’Oli, es faran les demostracions de coure calçots a la graella; a la plaça del Blat, el 36è Concurs de Cultivadors de Calçots i el 32è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, amb demostracions de com es fa la típica salsa.
A les 12h del migdia donarà inici la Cercavila de la Gran Festa de la Calçota. Una hora després a la plaça del Pati podrem assistir a una de les activitats més populars de la festa: el 38è Concurs de Menjar Calçots, on podrem veure qui dels participants menja més calçots, en un temps predeterminat. A l’inici del concurs, les Colles Joves i Vella dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars.
A les dues del migdia a la mateixa plaça del Patí es farà el lliurament dels premis dels diferents concursos.
La Festa de la Calçotada està organitzada per l’Ajuntament de Valls i la Cambra de Comerç de Valls.
▶️ Programa d’activitats Festa de la Calçotada de Valls 2024
▶️ Web amb tota la informació sobre la Festa de la Calçotada de Valls
.
Curiositats sobre la història i la tradició de les calçotades de Valls
– El calçot va ser descobert per un solitari ciutadà vallenc anomenat Benaiges, de finals del segle XIX conegut amb el sobrenom de “Xat de Benaiges” qui començà a coure a la brasa els grills tendres nascuts de la ceba vella conreats especialment per a ésser cuits a la flama, i que també fou ell qui s’enginyà l’amaniment o la salsa que, amb algunes variants, avui mengem.
– És a partir de les primeres dècades del segle xx quan la calçotada es convertí en una menjada habitual de moltes famílies vallenques durant els dies festius. Però serà a mitjans de segle quan la calçotada comenci a guanyar popularitat arreu del país gràcies a les reunions que celebrava la Penya Artística de l’Olla, entitat local organitzadora de cèlebres calçotades on hi convidava a personalitats del món artístic i cultural barceloní, contribuint així a la seva divulgació.
– L’any 1995 la Generalitat de Catalunya va concedir la denominació de qualitat “calçot de valls” i l’any 1996 es va constituir el Consell Regulador. Actualment existeix la indicació geogràfica protegida IGP “calçot de Valls”, que comprèn les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camps, el Tarragonès i el Baix Penedès.
–