.

Fires i mercats

42a Festa de la Ratafia

La Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners se celebra cada any coincidint amb el segon cap de setmana de novembre. Concretament, l’edició 2023 se celebrarà dels dies 9 al 12 de novembre.

Ja fa anys que Santa Coloma de Farners s’ha convertit en el referent del nostre licor més tradicional gràcies a l’esforç i la il·lusió dels colomencs. Sota el guiatge de la Confraria de la Ratafia, l’entitat cultural que organitza i promociona les activitats entorn la ratafia, la ciutat ofereix dues de les cites més importants del territori: la Fira de les Herbes de la Ratafia, a la primavera, i la Festa de la Ratafia a la tardor.

Si la visita a la Fira ens permet adquirir tot allò necessari per preparar la nostra ratafia casolana i assistir a tallers i xerrades formatius, a la Festa trobarem reunides tot tipus de ratafies, de casa nostra i també de l’estranger, que podrem degustar i adquirir.

Destacats de l’edició 2023

Un any més, la Plaça Farners i la Plaça Firal seran els punts centrals de Festa de la Ratafia, que l’any passat va comptar amb més de 50.000 visitants.  El recinte acollirà la Fira de ratafies i de productes artesanals, on els visitants podran degustar i comprar diversitat de ratafies elaborades arreu dels Països Catalans, entre d’altres la nostra Ratafia Ermità, elaborada per Licors Portet. Destacar que com en els darrers anys, per provar les ratafies serà necessari adquirir una copa de vidre i un portacopes, un sistema sostenible que permet reduir l’us de plàstic.

A la plaça Firal també hi haurà l’espai Ratafiàrium amb una desena de productors alimentaris que mostraran les seves especialitats gastronòmiques elaborades amb ratafia.

Divendres 10 de novembre se celebrarà un dels actes més icònics de la Festa: el sopar popular i la Nit de Gala de la Ratafia, on cada any es anomenat el Confrare d’Honor, que enguany és el periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós, Durant la Gala també es donaran a conèixer els guanyadors del 42è Concurs de Ratafies Casolanes, el concurs popular on enguany s’han presentat fins a 272 ratafies.

La Festa de la Ratafia acostuma a ser el marc de presentació de noves ratafies. Aquest 2023 serà el torn de la Ratafia d’Aram, inspirada en el poeta Joan Vinyoli, gran amant del paisatge colomenc. La fórmula ha estat ideada per la cooperativa La Sobirana, que durant la Festa obrirà les portes del seu obrador als visitants.

Aquest 2023 la festa celebra el 30è aniversari de la creació de la coca de ratafia, amb origen a l’obrador de la pastisseria Trias, i que s’ha convertit en un dels productes més venuts durant tot l’any a Santa Coloma.

A la Festa de la Ratafia no faltaran degustacions i tallers així com espectacles de música i dansa. I els més menuts podran gaudir de diverses activitats infantils on la màgia, els contes i les mandales hi seran presents.

També destacar que a la Casa de la Paraula es podrà visitar les exposicions “Voler fins a poder. 25 anys de lluita de No a la Mat. Selva” i “L’Univers de la ratafia”, aquesta de caràcter permanent.


👉 Programa detallat de la Festa de la Ratafia 2023