La cuina de l’Ermità

Estofat festiu de carn de bou

En els convents i monestirs l’abstinència i els dies penitencials solien ser força constants fins poc temps abans de les reformes introduïdes ran del Concili Vaticà II. En temps pretèrits, quan hi havia alguna festa de relleu, als religiosos hom els donava carn de bou estofada; un plat propi de frares perquè era saciant i omplia aviat… Aquest estofat s’elaborava així:

“en una cassola de fang ben enllardada hi faràs sofregir ceba ratllada, a la qual hi afegiràs, al seu torn, la sal, el pebre i una cabeça d’ alls trinxats, mitja dotzena de carxofes de les tendres (si encara en tens a l’hort) i la carn de bou trossejada. Després de donar-hi uns quants tombs hi afegiràs una bona mesura de vi negre, que sigui una mica fort, i amb la cassola tapada, ho fas reduir a foc baix fins que la carn quedi ben estovada. Abans de servir-ho al refetor hi tires damunt pebrot tallat a làmines i algun tomàquet trossejat, sense les llavors, hi ho afinaràs amb una mica que brou per cobrir el guisat. Ho torns al foc, i després de fer la xup, xup una mica més d’un quart, ho serviràs al refetor en dia de festa”.

Fra Ramon, l’ermità dels Pirineus i fra Valentí Serra, l’arxiver dels caputxins, us convidem a fer festa casolana preparant, per a tots els vostres, aquest guisat, tan gustós, de bou estofat Bon profit!

Fra Valentí Serra de Manresa,

caputxí