Entrem dins del pessebre

Un nou títol de la Col·lecció Ermità, dedicada a la divulgació de temes de cultura popular i tradicional.

A ENTREM DINS DEL PESSEBRE trobarem respostes a moltes preguntes i a molts aspectes curiosos sobre la tradició pessebrística. L’autor, l’arxiver dels caputxins i reconegut especialista de la cultura popular, fra Valentí Serra de Manresa, ens ofereix una descripció de les principals característiques dels pessebres populars bastits segons la tradició catalana i, alhora, fa una aproximació al simbolisme de les figures amb indicacions sobre la construcció del betlem casolà i el seu calendari .

El llibre també aporta una síntesi històrica sobre l’origen del pessebre, que es remunta a l’experiència viscuda per sant Francesc d’Assis el Nadal de 1223 a la població italiana de Greccio, ara fa vuit segles, una efemèride que vol commemorar aquest nou volum de la Col·lecció l’Ermità.

A ENTREM DINS DEL PESSEBRE, el seu autor ens descobreix aspectes propis i curiosos del pessebre català com, per exemple, la conveniència de prendre com a model el nostre paisatge introduint elements propis com el timó o la farigola, les rusques de suro o la molsa; com s’han d’anar col·locant les figures dia a dia, o les diferències entre el pessebre català i el napolità.

Entrem dins del pessebre s’afegeix a la commemoració dels 800 anys (1223-2023) del primer pessebre vivent promogut per Sant Francesc d’Assis a Itàlia.

ENTREM DINS DEL PESSEBRE s’estructura en cinc apartats principals, complementats per un glossari, un índex analític i una selecció bibliogràfica:

  • Origen del pessebre de tradició catalana i franciscana
  • Les figures del betlem i el seu simbolisme
  • Com i quan fer el pessebre
  • La puixança del pessebrisme a Catalunya
  • Pessebre i àpats nadalencs

ENTREM DINS DEL PESSEBRE compta amb unes belles i expressives il·lustracions inèdites com les del framenor caputxí Dídac d’Àguilas (†1972) i amb unes suggeridores indicacions al final del llibre sobre els àpats nadalencs tinguts entorn del pessebre familiar i celebracions tan entranyables com la de fer picar el tió.

Com és habitual en la Col·lecció Ermità, el llibre presenta tot un recull de dites populars, en aquest cas relacionades amb el pessebre, que es troben repartides pels diferents capítols.


PRESENTACIONS DEL LLIBRE 

17 de novembre – ATENU TERRASSENC – 19h
Primera presentació pública. L’autor, fra Valentí Serra de Manresa, estarà acompanyat pel doctor Àngel-Manuel Hernández, que glosarà l’obra.
(Ateneu Terrassenc. c/ de Sant Quirze, 2. ENTRADA LLIURE)


13 de desembre – SANT ANDREU DE LLAVANERES – 19.30 hores
El Casal. Sant Andreu de Llavaneres
En el marc de la celebració de la diada de Santa Llúcia,
s’oferirà la conferència “Simbolisme i missatge de les figures del pessebre”,
a càrrec de l’autor fra Valentí Serra de Manresa
(Sala de Lectura Sunsi Móra d’El Casal. Avinguda Catalunya, 56. ENTRADA LLIURE)


15 de desembre – BARCELONA – 20 hores
La Casa dels Entremesos. Barcelona
Presentació del llibre a Barcelona coincidint amb la fira de Nadal de la Catedral. L’autor, fra Valentí Serra de Manresa, estarà acompanyat per Josep Mamà, professor emèrit de l’Escola Massana i expert en l’art pessebrístic.
(La Casa del Entremesos. c/ de les Beates, 2. ENTRADA LLIURE)