Una impressionant col·lecció de peces de la vida agrícola i rural

.

Sorprèn veure com hi ha tantes persones capaces de reunir grans col·leccions de peces i documents de la temàtica que sigui les quals acaben per convertint-se en patrimoni imprescindible per descobrir i conèixer part de la nostra pròpia història i societat a través dels costums, les tradicions i els oficis ja desapareguts.

W Cistells 3Una d’aquestes persones és en Jaume Viñolas,  tercera generació de pagesos i ramaders que es varen instal·lar al Mas Bes, situat al poble de Salitja, al municipi de Vilobí d’Onyar (La Selva), a principis del segle passat. Amb enorme passió i generositat, en Jaume ha reunit durant anys una admirable col·lecció de centenars de peces relacionades amb tot allò que identifica el món rural del segles XIX i XX.

W LinxLa llista d’objectes reunits és immensa: des de carruatges i tartanes, màquina de fabricació de taps de suro, màquines antigues de munyir, una col·lecció de centenars de cistells de tot tipus i usos, gran quantitat de cremalls, lleteres, formatgeres, bótes, dalles, arades… i un llarguíssim etzètera. Destaca un molí d’oli, tractors que ja són models històrics o un espai taxidermista amb molts animals autòctons.

I perquè no? Dins de l’immens llistat d’objectes quotidians pot arribar a trobar una càmara fotogràfica d’estudi de plaques de gran format o un projector de pel·lícules que hauriem de situar ben a principis del cinema. Tots objectes que expliquen un temps passat i que són susceptibles de ser preservats, sigui  quina sigui la seva procedència.

L’espai, ampli, net i ben ordenat -que no gaudeix de la infrastructura d’un museu- compleix una funció expositiva i divulgativa de gran interès.

W Molí D'oli

W Màquina Per Fabricar Taps De Suro

W Màquines De Munyir

La granja Mas Bes de Salitja ofereix, a més de les visites comentades de l’exposició museitzada, la possibilitat de veure i conèixer els animals de granja, una xarxa d’oferta d’allotjament rural, tallers pedagògics i espais de reunions i celebracions.

També compta amb una agrobotiga que oferiex gran varietat de productes propis i locals, tots de gran qualitat, entre els quals trobareu la Ratafia de l’Ermità. També disposen del tradicional Calendari de l’Ermità així com alguns títols dels llibres de la Col·lecció Ermità.

.

.


GRANJA MAS BES a Salitja (municipi de Vilobí d’Onyar, Girona), molt a prop de l’aeroport  Girona-Costa Brava.
👉 Un cop passada l’església de Salitja, a uns 100 m en direcció a Sant Dalmai, prendre un trencant a l’esquerra i seguir uns 300 m fins a trobar una granja de vaques (hi ha cartells indicadors “Granja Mas Bes”).

.

info@masbes.com
652 30 70 20 — 639 01 42 69

www.masbes.com