Cultura i tradicions

Els Tonis de Taradell, festa tradicional d’interès nacional

.

Cartell_tonis24L’Associació Tonis de Taradell (Osona) fa molts anys que treballa per preservar la memòria de la festa dels Tres Tombs, que se celebra per Sant Antoni (17 de gener), així com per la conervació del patrimoni etnogràfic i de la vida rural. Durant el cap de setmana del 13 i 14 de gener es duran a terme diferents activitats que tindran el Centre Can Costa i Font com a centre neuràlgic: una exposició sobre la vinya, tallers, el tast del porc o la gala de la Festa dels Tonis, on es farà lliurament del Toni d’Honor 2024 al Museu de la Vida Rural d’Esplugues de Francolí , un exemple d’institució que vetlla per la conservació i difusió del patrimoni rural.

Diumenge 14, a partir de les 11h, es quan se celebrarà la tradicional Benedicció i passant dels Tres Tombs per els carrers de Taradell.

Difusió i preservació del patrimoni rural

Fruit de la perseverança i la intel·ligència d’un treball de recerca i recuperació desenvolupat des de l’any 1995, han creat un envejable patrimoni material de referència per a tot el territori català i han aconseguit que la festa hagi estat declarada Festa tradicional d’interès nacional.

Els Tonis de Taradell disposen de prop de 70 carruatges i nombroses eines del camp que tenen conservats a l’espai de l’Alzinar de la Roca amb el projecte que es converteixi en un centre de foment i difusió de la cultura rural del nostre país. La quantitat i qualitat del material recopilat i l’esperit de recerca van portar a inventariar per part de l’Inventari Etnològic de la Generalitat de Catalunya els carruatges i eines més significatius de la col·lecció

👉 Vegeu el programa 

.


Associació Tonis de Taradell

Logo Tonis Taradell