.

El joc de la morra s’acosta a les escoles

Una sèrie de tallers didàctics donaran a conèixer aquest històric joc entre els estudiants

Una iniciativa de la Cia. de Jocs l’Anònima, Morràpita i Edicions Morera

Si hi ha un joc amb molta història a la Mediterrània és el joc de la morra, molt popular ja entre egipcis i romans i que ha perviscut fins els nostres dies. Per explicar la seva història i ensenyar la seva pràctica, s’han organitzat una sèrie de tallers didàctics que, a partir del 13 de novembre,  visitaran centres de primària i secundària de diferents localitats catalanes.

Els tallers són una iniciativa compartida entre la Cia. de Jocs l’Anònima, entitat dedicada a la promoció dels jocs tradicionals; l’associació Morràpita, gran recuperadora de la morra i promotora del llibre divulgatiu Quina morra! (Col·lecció l’Ermità núm. 5), editat el 2017 per Edicions Morera, editorial que també col·labora en el projecte.

La idea dels tallers no és una altra que divulgar entre els joves l’existència d’aquest joc mil·lenari de tradició marinera i trasmetre alguns dels  seus valors, com ara lagilitat mental, memòria, estratègia i sociabilitat.

A la morra es juga només amb les mans. Els jugadors s’enfronten per parelles, dos contra dos, i han d’encertar la suma del número de dits que mostren conjuntament. Així es van acumulant sumes fins a completar una sèrie. Tot a un ritme trepidant, posant a prova l’agilitat mental i la memòria.

Tallers participatius

Quina morra!, un llibre promogut per Morràpita i editat per Edicions Morera.

A banda de la part teòrica d’explicació del joc, els tallers s’han dissenyat perquè els estudiants aprenguin el funcionament bàsic del joc i puguin practicar-ho a l’aula amb els companys.

  • Introducció sobre el joc de la morra: el seu context, la seva història i la cultura marinera que l’acompanya.
  • Explicació de la dinàmica del joc per convidar a la participació dels alumnes.
  • Lliurament, a tots els alumnes participants, del llibre Quina morra!, on trobaran totes les claus per jugar-hi a més d’una sèrie de breus relats que situen el joc a diferents escenaris històrics. Uns relats escrits especialment per a joves lectors.

L’objectiu és engrescar els estudiants en aquest joc i transmetre els valors que té a nivell pedagògic com a joc que devetlla el càlcul mental i el sentit de l’estratègia, ajuda a desenvolupar el sentit matemàtic i reforça la memòria però que, sobretot, crea llaços d’integració social i agermanament entre els que el practiquen. A més, amb el llibre Quina morra! es vol motivar els estudiants en la lectura.

Primers tallers al Dau Barcelona

Els primers tallers didàctics de la morra es faran del 13 al 17 de novembre a Barcelona, coincidint amb la 12a edició del festival Dau de jocs de taula, que cada edició s’acosta als centres educatius de la ciutat oferint activitats de caire educatiu i lúdic. Participaran l’IES Baró de Viver, CFA Sants -Sant Raimon de Penyafort, Escola La Maquinista, Escola Ramon Llull i l’IES Puigvert.

Els tallers continuaran a centres escolars del Berguedà, Maresme, Vallès Oriental i el Baix Llobregat fins al mes de març de 2024. En tots els casos el llibre Quina morra servirà de suport a aquesta tasca divulgativa del joc i de promoció de la lectura.


La recuperació del joc de la morra a Catalunya

Whatsapp Image 2023-11-06 At 11.44.57

Cartell anunciant el campionat de morra al festival Dau 2023

A Catalunya, el joc de la morra està especialment arrelat a La Ràpita, on l’associació Morràpita fa anys l’ha recuperat amb força i es dedica a difondre’l a través de diverses activitats com ara xerrades, tallers a les escoles i els torneigs i campionats. La creació de la Federació Catalana de Jocs, Esports i Deports Tradicionals el 2017 va donar un impuls al joc de la morra portant-lo a llocs fora de les Terres Ebrenques, com ara Barcelona a on es va celebrar el 3r campionat de Catalunya de morra i es porten 6 edicions del campionat Dau Barcelona de parelles mixtes formades per jugadors novells amb jugadors experimentats.

L’any 2017, l’associació Morràpita va publicar “Quina morra!” (Col·lecció l’Ermità núm. 5), un llibre precisament pensat per difondre aquest joc intens, veloç i d’estratègia, sobretot entre el jovent. Amb pròleg del reconegut folklorista Amadeu Carbó, Quina Morra! explica els orígens de la morra, la seva història i la recuperació actual. I com no, dona totes les claus per jugar-hi. A més a més, a través de cinc relats plens d’imaginació del jove escriptor rapitenc David G. Caballero, molt premiat per la seva narrativa curta. Mestre de Primària i guionista, Caballero sap connectar perfectament amb els nois i noies de 12 a 15 anys. Els relats estan acompanyats per unes suggeridores il·lustracions del dibuixant Ferro.