La cuina de l’ermità

Cuinar la pastanaga i el carbassó

.

Carbassonets RodonsEl fet de cuinar i menjar les hortalisses i la fruita en el seu moment estacional té molts avantatges, a més del seu bon preu al mercat, la verdura de temporada té més bon color, olor, textura i, sobretot, gust.

Les hortalisses estivals són molt riques en aigua i tenen propietats refrescants i antioxidants. Justament en temps d’estiu vénen molt de gust les amanides i les menges refrescants. Una de les hortalisses més pròpia del temps d’estiu és el carbassó, i que hom pot preparar i guisar de moltes maneres. Per exemple, si es talla el carbassó en làmines molt fines, aquestes s’han de cobrir amb capes molt primes de fulla de lletuga sense tronxo i d’espàrrecs tallats per la meitat. Aquestes capes s’han d’anar amanint amb alguna salsa o vinagreta, i el resultat final és excel·lent.

De guisa semblant, amb la pastanaga laminada, o ratllada molt fina, macerada amb suc de taronja agre, un raget d’oli d’oliva i afegint encara una mica de mel i de canyella, en resulta una amanida inèdita, molt bona i refrescant, que en temps xafogós. En dies ardents la sol menjar fra Ramon, l’ermità del Pirineu.

Fra Valentí Serra de Manresa

Arxiver dels caputxins