Segar

Foto: Berguedà Turisme

.

LES FESTES DEL SEGAR I BATRE

Des de fa uns anys, mentre segueix avançant el procés de mecanització de les feines de pagès, han anat naixent diverses associacions que vetllen pel coneixement de les feines de segar i batre tradicional. La posada en valor i manteniment d’aquest coneixement respòn al creixent interès per aquest tipus de feines i activitats relacionades amb el món rural, que s’emmarca en una nova era de reivindicació per allò natural i ecològic.

Entre les localitats que rememoraren les tradicionals feines de segar i batre estan Avià (Berguedà) i La Fuliola (Urgell), que celebren la festa el cap de setmana del 8 i 9 de juliol.

AVIÀ

Cada segon diumenge de juliol una colla de segadors del poble reten homenatge a la figura del pagès rememorant i demostrant a les noves generacions les tradicionals feines del segar i el batre.

Aquest 2023, les festes tindrà lloc els dies 8 i 9 de juliol amb activitats que se celebraran a l’esplanada de Santa Maria d’Avià. 

▶️ Més informació www.avia.cat

.

.

LA FULIOLA

Cartell_2023_43-x-60-cm-724x1024Les Festes del Segar i del Batre es celebren des del 1980, essent un dels actes que van formar part del la celebració del IXè Centenari de la fundació de la Fuliola. L’objectiu és mostrar com eren les feines i tasques agrícoles fins l’arribada de la mecanització, durant el segle XX. El protagonista sempre ha estat el blat i les dues grans activitats que han girat al seu voltant: el segar i el batre.

Diumenge 9 de juliol 

8:00 – Comencem a segar. Demostració de lligadora i sega amb dalla. Prova de segar amb dalla

9:30 – Els segadors paren a esmorzar

0:30 – Anem a batre

11:00 – Tallers familiars a càrrec de Museu Trepat de Tàrrega.

11:30 – Vine a fer el vermut a l’Era

17:00 – Tombem la batuda

18:30 – Esperem la marinada per ventar. Després escombrarem amb les graneres i blat al sac i ben lligat

La diada es complementa amb altres activitats com un taller d’espardenyes, un altre de cuina de l’era, tirades de bitlles, jocs infantils, música, una exposició i un audivisual relacionats amb les feines del camp,  etc.

Hi haurà servei de bar i de menjar, amb pa de pagès amb tomata i pernil, coques d’escalivada i carabassó i pa torrat amb oli i xocolata a la pedra.

▶️ Més informació https://blocs.xarxanet.org/segaribatre


Al llibre “Pa de flequer. La cultura d’un aliment bàsic” de la nostra Col·lecció Ermità, trobareu un capítol dedicat a les festes de sembra, segar i batre.