.
Joanetes acull la primera escola de campaners de Catalunya
“Cada campanar ha de tenir el seu campaner” amb aquesta premisa està prenent forma l’Escola de Campaners de Joanetes (Garrotxa, Girona), impulsada pel professor de música i campanòleg Xavier Pallàs, membre de la Confraria de Campaners i Carrillonistes de Catalunya. La missió de l’escola serà ensenyar a tocar i conservar les campanes, un coneixement que tradicionalment s’ha trasmès per herència d’una generació a una altra.
.
Està previst que les classes comencin l’octubre de 2023, un dissabte al mes i durant un any, que és la durada que tindrà el curs. La part pràctica es durà a terme al campanar de l’església de Sant Romà de Joanetes, que destaca per comptar amb quatre campanes molt ben conservades, gràcies en bona part a les obres de millora i restauració que s’han fet en els darrers mesos. Les sessions teòriques s’impartiran al local de l’associació de veïns de Joanetes. Xavier Pallàs -que en serà el principal instructor- basarà les sessions tant en la tècnica dels tocs manuals com en el manteniment i funcionament de les campanes.
.
A Catalunya, diverses poblacions tenen grups de campaners molt ben consolidats que han creat escola i han fet possible de continuar la tradició de fer sonar les campanes amb els seus tocs característics. Per la seva banda, la Confraria de Campaners i Carrillonistes de Catalunya realitza una tasca de conservació, divulgació i promoció del patrimoni campaner del nostre país, organitzant tot tipus d’actes culturals com demostracions, xerrades, etc. La creació de l’Escola de Campaners de Joanetes consolidarà aquestes iniciatives de conservació de les nostres campanes i de les tècniques tradicionals de fer-les sonar.
.
Per a més informació sobre el curs cal adreçar-se al correu electrònic ▶️ escoladecampaners@gmail.com
.
.
Els tocs de campana, patrimoni cultural
- L’octubre de 2017, el govern de la Generalitat va declarar els tocs de campana com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.
- El 2019, el Ministeri de Cultura va declarar el toc de campana manifestació representativa del patrimoni cultural immaterial.
- El novembre de 2022, la UNESCO va declarar el toc manual de campanes com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Alguns apunts sobre el món campaner
- El repic de campanes s’ha mantingut al llarg de molts segles com un llenguatge universal.
- Les campanes de campanar arribaren a Catalunya a través del món carolingi i la seva tecnologia de foneria monumental.
- Parròquies, monestirs i catedrals marcaven el temps amb els tocs manuals de les seves campanes, que eren el fil conductor del dia i el veritable patró temporal de la societat. Hi havien tocs de festa, de missa, de bateig, de difunts…
- Amb la industrialització, els tocs religiosos foren desbancats en importància social i aparegueren els campanars civils o “Torres d’Hores”, que marcaven el torns laborals.
- Les campanes tenen nom i padrins i se celebra una festa prèvia de benedicció abans de ser pujades al campanar.