© Norbert Foto

.

La cuina de l’Ermità

Flam d’ou i ratafia amb caramel de taronja

Us proposem una recepta d’unes de les postres més tradicionals i presents a la nostra cuina: un flam d’ou cassolà aromatitzat amb ratafia i banyat amb caramel de taronja. Una combinació de textures i aromes que dona un resultat delicat i deliciós.

L’element principal d’aquesta recepta són els ous, millors si són ecològics. Ara, a la primavera, és un dels moments de l’any en què les gallines són més ponedores degut a que hi ha més hores de llum. Les gallines criades en granges de producció ecològica pasturen a l’aire lliure i els ous que ponen són més gustosos i nutritius. A més, consumir ous de producció ecològica és una manera de contribuir al respecte a l’animal i al medi ambient. Recordeu que el codi indicatiu que duen a la closca ha de començar per O.

Pel que fa a la ratafia, podeu fer servir la nostra Ratafia de l’Ermità, de paladar molt fi i especialment aromàtica.

.

Flam-ratafia-4INGREDIENTS:

  • 500 ml de llet sencera
  • 5 ous
  • 80 g de sucre
  • 200 ml de ratafia

Per al caramel:

  • 6 cullerades de sucre
  • el suc d’una taronja
  • ratlladura de taronja

1. El primer que farem és posar la ratafia en un cassó al foc fins que redueixi gairebé a la meitat. D’aquesta manera l’alcohol s’evapora i l’aroma de la ratafia queda ben concentrat. A més, al desaparèixer l’alcohol el flam també el podran menjar els més petits. Reservem la reducció.

2. En un bol gran barregem la llet amb el sucre i els ous. Podem fer-ho amb un robot de cuina o unes varetes elèctriques. Si ho fem a mà amb un batedor manual ens hem d’assegurar de no deixar cap grumoll. Després afegim la reducció de ratafia i ho tornem a barrejar. Reservem.

3. Per preparar el caramel amb taronja, posem un cassó al foc amb unes sis cullerades de sucre i quan comenci a dissoldre’s li afegim el suc de la taronja. Podem fer servir un col·lador per evitar les restes de polpa de la taronja; així el caramel quedarà ben transparent. Remenem fins que estigui ben líquid i tingui un to daurat.

4. Repartim el caramel en els motlles. Després aboquem la mescla del flam que teníem reservada i enfornarem al bany maria a uns 180 graus a dalt i baix. El temps dependrà del forn, però hem de calcular uns 45 minuts.

5. Un cop cuit, deixarem reposar el flam a temperatura ambient perquè es refredi i acabi de condensar-se. Després el podem posar a la nevera fins al moment de servir.

6. A l’hora de servir, passem un ganivet pels costats del motlle i aboquem el flam en un plat o safata. Podem posar per sobre de cada flam una mica de ratlladura de taronja. Així remarcarem el gust ataronjat del caramel i li donarem un toc afruitat que amb la ratafia combina molt bé.

Esperem que us agradi!!

L.E.

W-flam-detall


La Ratafia de l’Ermità és un licor de nous verdes, plantes aromàtiques i fruites i està elaborada amb mètodes tradicionals per Licors Portet a partir d’una fórmula del segle XVIII recuperada per Fra Valentí Serra de Manresa, caputxí. Des de la seva creació el setembre de 2016, ha obtingut diferents guardons com la Medalla de Plata 2017 del Catavinum World Wine & Spirits competition, la Medalla d’Or del Certamen Topwine 2017 i una valuosa puntuació de 90 punts de la Guia Peñin 2017.
.
Podeu consultar els punts de venda de la Ratafia de l’Ermità 👉 AQUÍ