.

Astronomia

Comença l’estiu

Dijous 20 de juny, com indica el Calendari de l’Ermità, a les 22.51 hores comença l’estiu, que aquest 2024 tindrà una durada de 93 dies i 16 hores i s’allargarà fins l’arribada de la tardor, el 22 de setembre.

Situats a l’hemisferi nord, l’estiu justament comença el dia amb més hores de sol de tot l’any, el del solstici d’estiu. Concretament, el 21 de juny tindrem 15h i 10 minuts de llum solar, ja que el sol haurà sortit a les 6.18 h i no es pondrà fins les 21.28 h. Així que serà el dia més llarg de l’any i la nit més curta – i no la de Sant Joan, com es creu popularment-.

L’estació ens permet gaudir d’una millor observació del cel. Cap a mitjans d’agost podrem observar la pluja d’estels més famosa, els Perseids, coneguda popularment com Llagrimes de Sant Llorenç. El millor moment per observar-la serà de l’11 al 13 d’agost. Si hi ha bones condicions, es poden arribar a observar fins a 100 estels fugaços per hora.

Recordem unes dites populars referides a la meteorologia de l’estiu:

Al juny, l’estiu no és lluny

El sol de juny estalvia llum

Si plou al juny, plou a punt.

A l’estiu, per l’ombra, i, a l’hivern, pel sol

Del sol de l’hivern i dels núvols de l’estiu, enganyats eixiu


Al Calendari de l’Ermità 2024 trobareu informació sobre les estacions de l’any, observacions astronòmiques i el calendari de diades i festivitats.

També al llibre Llegim l’Univers. L’astronomia útil de la nostra Col·lecció Ermità.