.
Trobada de campaners
L’Ajuntament d’Os de Balaguer i la Confraria de Campaners de Catalunya, que té la seva seu en aquest municipi de La Noguera, han preparat una nova edició de la Trobada de Campaners que té com a objectiu reconèixer la tasca dels campaners que, amb la seva il·lusió i esforç, permeten mantenir viu aquest ofici tan arrelat i el patrimoni campaner del nostre país.
La Trobada de Campaners 2023 tindrà lloc el cap de setmana del 29 i 30 d’abril. Entre d’altres activitats, es podrà visitar la fira d’artesania i alimentació de proximitat durant els dos dies, i el diumenge 30 es podrà participar d’un esmorçar popular, assistir a la demostració de tocs de campana i a la descoberta de la nova campana d’Os de Balaguer.
.
👉 Més informació XXXV Trobada de Campaners
.
Alguns apunts sobre el món campaner
- Emprades ja a la Xina fa 2.500 anys i també pels romans, a partir dels segles VI i VII el monacat benedictí va decidir convertir les campanes en la seva eina de comunicació amb l’exterior del temple.
- Les campanes de campanar arribaren a Catalunya a través del món carolingi i la seva tecnologia de foneria monumental.
- Parròquies, monestirs i catedrals marcaven el temps amb els tocs —manuals— de les seves campanes. Eren els tocs dels resos canònics: matines, laudes, prima, conventual, tèrcia, sexta, nona, vespres, completes. Aquest patró constituïa el fil conductor del dia i el veritable patró temporal de la societat.
- Els tocs religiosos no foren desbancats en importància social fins molt més tard, quan la plena industrialització va ser un fet de país i els torns laborals van començar a girar a l’entorn de l’horari civil. Així aparegueren els campanars civils o “Torres d’Hores”.
- Les campanes tenen nom i padrins i se celebra una festa prèvia de benedicció abans de ser pujades al campanar.
- A Catalunya, els tocs de campana van ser declarats com a element festiu patrimoni d’interès nacional a l’octubre de 2017 pel Govern de la Generalitat. Des de aleshores, s’han organitzat diversos simposis i accions encaminades a donar a conèixer el món campaner.
- La Confraria de Campaners de Catalunya és una associació sense ànim de lucre, endegada l’any 1987 i constituïda per persones que voluntàriament es dediquen a vetllar per la conservació de les diferents tradicions dins el món campaner. Participen i organitzen tota mena d’activitats culturals com xerrades, exposicions, demostracions, etc. per tal de divulgar i promoure el patrimoni del món campaner.