Cultura i tradicions

XXVII FESTA DEL SEGAR I EL BATRE a Santa Eulàlia de Riuprimer

.

Cartell Segar I Batre 23 Organitzadors (2)El proper dissabte 29 de juliol se celebrarà a Santa Eulàlia de Riuprimer (Osona) una d’aquelles activitats que cal conèixer de primera mà per entendre com eren les feines del món rural i la pagesia abans de l’arribada de la mecanització. Es tracta de la Festa del Segar i el Batre, que es fará al camp de sota l’era del Soler amb un programa d’activitats que no deixa indiferent a petits i grans.

Ben d’hora, a les 7 del matí, com es feia abans, començarà la jornada quan un grup de segadors facin la feina de segar a mà un camp de blat. Al seu voltant hi haurà artistes que pintaran inspirant-se en el moment. Es podrà gaudir tota la jornada de les eines antigues i els tractors d’època, amb tractorada inclosa a la tarda amb els Amics del tractor d’època del Bages. Durant tot el dia hi haurà servei de bar.

A la tarda, quan ja hi haurà unes quantes garberes fetes, es prepararà la màquina de batre i es farà un paller. La canalla podrà gaudir de passejades amb poni i es podrà participar en el taller de reconeixement de cereals de la Xarxa de Patrimoni Rural-Ecomuseu del Blat.

A les 20h es podrà escoltar la xerrada d’Aleix Andreu i Miquel Russinyol sobre “Les vinyes i el vi autòcton de Riuprimer”. Al finalitzar hi haurà un tastet de vi 100% de Riuprimer.

Seguidament, es celebrarà el sopar* de pagès a la fresca i el concert i ball de música folk tradicional amb Marc del Pino (acordió diatònic) i la riuprimerenca Sílvia Murillo (violí).

*  Menú del sopar: pica pica, pa amb tomàquet i embotit, gelat, aigua, vi, cava, cafès. Preu 15€. Cal portar els plats, gots i coberts.

* Tiquets fins el dia 28 a la venda a: Forn de Pa Novellas, Queviures S.Corretja.

La importància de conèixer i conservar aquest patrimoni immaterial

Com ens explica l’antropòleg Jacint Torrent en el llibre Pa de Flaquer  (núm.9 de la Col·lecció l’Ermità) -que va escriure juntament amb el flequer Joaquim Sañé– :

“amb la sobtada irrupció de les noves tecnologies molt mecanitzades que han transformat el món dels oficis, estem assistint a la desaparició de les habilitats tècniques que pagesos i menestrals havien heretat d’anteriors generacions. Es tracta d’uns sabers, coneixements i traces a l’hora d’utilitzar les eines específiques de cada feina que ells havien après per transmissió directa, que havien practicat de joves al costat dels adults i quedaven fixats a la seva memòria de gestualitat corporal, la qual els conservaria durant tota la seva vida. 

Les actuals generacions potser encara estaríem a temps d’estudiar i recuperar aquest coneixement per tal de mantenir algunes reminiscències d’aquest ampli patrimoni immaterial, per una banda documentant feines, però per l’altra -i és molt important- restituint-les fidelment mitjançant la transmissió de gestualitat tècnica que els darrers pagesos i menestrals poden recrear per ensenyar-nos-les a les noves generacions”. (pàgs. 121-122)

.

.


👉🏼 Podeu veure el programa de la Festa 2023  AQUÍ

Activitat organitzada pels

AMICS DEL SEGAR I EL BATRE DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER

XARXA DE PATRIMONI RURAL ECOMUSEU DEL BLAT

AJUNTAMENT DE SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER


.