. Drac-de-ribes
Foto: Agrupació del Bestiari Festiu

.

“Retrobestiari” arriba a Sant Pere de Ribes

El proper divendres 20 de gener de 2023, a les 19h, a la sala Josep-Lluís Palacios de la Casa de la Vila de Sant Pere de Ribes tindrà lloc la presentació del llibre Retrobestiari (Edicions Morera), una publicació impulsada per l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya que fa un repàs del gran boom de bestiari festiu que va sorgir als anys 70 i 80 del segle XX, amb el retorn de la democràcia a Catalunya.

La presentació, organitzada pel Ball de Diables de Ribes Colla Jove en el marc de les Festes de Sant Pau de Sant Pere de Ribes, anirà acompanyada d’un col·loqui sobre el primer correfoc que es va celebrar a la localitat ribetana l’any 1996, tot recordant les dues trobades de dracs que en van ser els precedents. Val a dir que a la Casa de Vila està exposat de manera permanent l’original del Drac de Tres Caps de 1972, la bèstia de foc més emblemàtica de Ribes, dissenyat per la Lola Anglada i construït a “El Ingenio”.

Un llibre sobre el bestiari festiu més democràtic i trencador

Retrobestiari convida a conèixer en profunditat què és allò que anomenem bestiari festiu, com va ser el seu retorn amb l’arribada de la democràcia i com ha canviat al llarg dels anys. Tot plegat explicat a través d’una trentena de testimonis de persones i entitats que van participar en la creació de moltes bèsties que avui dia són icòniques, i que ho van fer en un moment històric en què el model de festa es reinventava i apareixien per primera vegada els correfocs.

Editat per Edicions Morera, Retrobestiari és una obra coral que conté un centenar de fotografies de l’arxiver de bestiari Ramon Saumell, textos de l’historiador Heribert Masana i obra plàstica de Salvador i Abel Masana. Aquests dos últims, conjuntament amb Saumell, van fundar l’any 1983 el Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular (GABICP), un col·lectiu que s’ha dedicat durant més de quaranta anys a recopilar informació sobre el bestiari festiu que anava sorgint arreu dels territoris de parla catalana. Bèsties, moltes d’elles, avui perdudes, cremades sota el foc en estar fetes amb materials tan poc resistents com la roba. Bèsties, això sí, que encara perviuen en les imatges i en el record d’antics portants.

Sala Josep-Lluis Palacios

CASA DE LA VILA

Plaça de la Vila, 1

08810 Sant Pere de Ribes

✔ ENTRADA LLIURE

Més informació: www.bestiari.cat

.