Imprimir

.

Conferència sobre calendaris tradicionals a l’Espai Vilaweb

El proper dijous 13 d’abril, el folklorista Amadeu Carbó i l’editor Norbert Tomàs, autors del llibre  Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història (Col·lecció Dit i Fet. Edicions Morera, 2023), oferiran una xerrada-presentació sobre el llibre a l’Espai Vilaweb de Barcelona. Els dos autors estaran acompanyats per l’historiador Albert Domènech, qui ha fet el capítol introductori de la publicació.

Bodego-canya-i-cordill-ombres-corregit

Carbó i Tomàs faran una aproximació al món dels calendaris vuicentistes, una temàtica que tot i el seu valor historiogràfic, ha estat molt poc estudiada. Ho faran des de dues perspectives: d’una banda, parlaran de la funció dels calendaris i almanacs com a instrument per mesurar i gestionar el temps. D’altra banda, explicaran el perquè de la gran popularitat que van assolir aquestes publicacions i quina va ser la seva evolució a partir de la segona meitat del segle XIX, quan amb la promulgació de la llibertat d’impremta es va posar fir al monopoli editorial estatal i van començar a proliferar calendaris i almanacs de tot tipus de temàtica i format. Per la seva banda, Albert Domènech esboçarà el context històric del moment marcat per l’arribada de la Revolució Indústrial, la qual va comportar importants transformacions socials i econòmiques, amb incidència en els hàbis de consum i el negoci editorial.

  • Dijous 13 d’abril a les 7 de la tarda
  • Espai Vilaweb. c/ Ferlandina, 43. Barcelona
  • ENTRADA LLIURE

La xerrada està organitzada per Vilaweb en col·laboració amb Edicions Morera.


W-coberta-per-no-perdre-el-temps-2-600x558-1Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la històriaEdicions Morera, editora del tradicional Calendari l’Ermità, presenta una primera aproximació al món de l’edició dels CALENDARIS TRADICIONALS, un gènere editorial molt desconegut. A partir d’una atractiva i variada col·lecció de calendaris i almanacs, centrada en el segle XIX i principis del segle XX, acompanyada del relat de nombroses curiositats, el llibre vol posar en valor aquest gènere editorial que, en gran mesura, ha passat desapercebut en la historiografia.

El llibre inclou nombrosíssims gravats i reproduccions en color de calendaris de tot tipus així com reproduccions dels seus interiors. També recursos gràfics i textuals per fer més amena la lectura.