Fragment de la pintura d’Hieronymus Bosch (1450–1516) amb l’escena de Sant Cristòfol ajudant un nen -que representa Crist- a travessar el riu.

Santoral

Sant Cristòfol, patró de conductors i viatgers

Sant Cristòfol és una figura venerada des de fa segles a Catalunya. D’antic, el sant era invocat contra tot tipus de mals, plagues i malalties però amb els anys es va convertit en protector d’aquells que es disposaven a iniciar un viatge. A principis de segle XX esdevé patró dels automobilistes i de tot tipus de vehicles. Per aquest motiu, és tradició que durant la seva diada cotxes, motos, bicicletes i també patinets s’acostin a capelles i esglésies per ésser beneïts i gaudir, així, de la protecció del sant durant tot l’any.

La figura de Sant Cristòfol es relaciona amb la d’un gegant que vivia a la Palestina del segle III, un home generós que aprofitava la seva gran alçada de més de 2 metres, per ajudar la gent a travessar un riu especialment perillós. Segons la tradició cristiana, en una ocasió i fent un gran esforç, va ajudar a un nen. Mentre travessava el riu, el nen cada vegada pesava més, degut a que portava a sobre tots els pecats del món‼️ El nen era Crist, i d’aquí que Cristòfol signifiqui “portador de Crist”.

Sant Cristòfol també és el patró dels geganters i geganteres. És un dels primers gegants que es coneixen i un dels més antics d’Europa. D’aqui que aquesta dia es celebrin ballades en el seu honor.