.

Actualitat

Montblanc acull la gran trobada dels Tres Tombs 2024

Si voleu gaudir de la tradicional festa dels Tres Tombs, diumenge 5 de maig teniu una darrera oportunitat ja que se celebrarà la XXVII Trobada Nacional del Tres Tombs a Montblanc, la capital catalana dels Tres Tombs 2024. Aquest gran encontre està promogut per la Federació Catalana dels Tres Tombs, una entitat creada el 1997 amb l’objectiu de promoure i vetllar per la continuïtat d’aquesta tradició tan arrelada al món rural. Actualment la federació compta amb 85 localitats associades d’arreu de Catalunya. Cada any, una d’elles és l’escollida per celebrar la Trobada Nacional, un acte que també serveix com a cloenda general de la festa, quan la majoria de localitats ja han celebrat les seves passades.

La Trobada Nacional dels Tres Tombs reuneix traginers, carruatges, cavalls, egües, bous i mules que amb els seus millors guarniments desfilaran en una demostració històrica de la festa, de les tradicions i de la realitat traginera. A Montblanc es preveu la participació de 65 pobles assocciats a la federació,  amb la desfilada d’un total de més de 300 cavalleries.

Una gran gran mostra de cultura popular que comptarà amb totes les garanties pels animals participants ja que se seguiran diferents protocols de benestar i seguretat. Val a dir que el passat gener de 2024 va ser aprovada per la Generalitat una nova guia per garantir el benestar animal, tant en la festa dels Tres Tombs com en altres concentracions d’animals similars.  Aquesta nova guia pren com a model altres protocols elaborats anteriorment, com el la festa dels Tres Tombs de Taradell o el de la mateixa Federació Catalana dels Tres Tombs així com altres documents internacionals sobre benestar animal. Tot per garantir que els animals participants estan ben tractats i que segueixen recorreguts segurs.

Història dels Tres Tombs

Els Tres Tombs, és una de les festes més tradicionals de Catalunya. La seva historia es remunta al segle XV, quan el 17 de gener se celebrava una festa en honor a Sant Antoni, patró dels animals de peu rodó. Aquella festa religiosa va adoptar el nom de Tres Tombs, en referència als tres tombs que els traginers feien al voltant de l’església on eren beneïts els seus animals. Segons la llegenda, el fet de fer tres tombs tenia el seu significat: el primer tomb era per demanar protecció, el segon tomb per demanar una bona collita i el tercer per fer fugir als dimonis.

Barcelona seu de la Trobada Nacional 2025

Amb motiu de la celebració dels 200 anys dels Tres Tombs de Barcelona, la ciutat comtal acollirà la trobada nacional del Tres Tombs el proper 2025.Logo Fed. Tres Tombs
▶️  Programa de la Trobada Nacionals dels Tres Tombs de Montblanc
Més informació ▶️ Federació Catalana dels Tres Tombs

Els-tres-tombs-digualada