Els premis BEST 2022 concedits per l’Agrupació del Bestiari

Aquest dissabte 19 de novembre, la ciutat d’Igualada, Capital de la Cultura Catalana 2022, ha acollit la novena edició del Festivitas Bestiarum, la gran festa anual del bestiari festiu. L’organitza des de l’any 2014 l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, l’entitat de referència d’aquest col·lectiu als Països Catalans.

.

W Mateu Tres, Jordi Cubillos I Alba Puig 1Els periodistes Marta Catena i Pere-Juventí Balcells han estat els presentadors d’una gala plena de sorpreses en la qual no s’ha dit fins a l’últim moment qui seria el nou ambaixador del Bestiari Festiu 2023. Es tracta del gran comunicador Pau Benavent, que sempre ha mostrat molt interès per l’àmbit de la cultura popular, qui li ha agafat el relleu a l’estudiós i activista de la cultura popular Jordi Cubillos el qual, dins la seva tasca de representació,  va promoure recentment la inauguració del primer consolat del Bestiari Festiu Català al Centre de Cultura Popular La Violeta de Gràcia.

.

.

Com a novetat d’aquest any, el Jurat dels Premis BEST 2022 ha estat format exclusivament per dones. Aquest jurat ha concedit el primer Premi BEST 2022 dirigit a les entitats federades a l’Associació d’Amics de la Colla Coca de Constantí, per haver apostat per un projecte d’inclusió i normalització i haver empatitzat amb les persones cegues organitzant un correfoc amb àudio descripció.

El segon premi BEST 2022 ha estat per la Mulassa de Tarragona, pel programa d’actes celebrat amb motiu del seu 35è aniversari, especialment sensibilitzat en aportar una mirada feminista a l’àmbit de la cultura popular.

Per acabar, el tercer premi BEST 2022 se l’ha endut l’Associació Festiva i Cultura de Tragó, per la creació del Drac Asparrac, arrelant la cultura del foc en una població petita i impulsant una bèstia festiva pensant en tots els seus habitants.

Els Premis a la Societat

A part dels premis dirigits a les entitats federades, l’Agrupació del Bestiari cada any premia dues persones públiques (un home i una dona), una associació, una iniciativa de comunicació i una iniciativa empresarial:

W Dolors SansPremi a la iniciativa empresarial:

Taller de l’escultora Dolors Sans per haver estat capaç de construir gegants aptes per ser portats per cadires de rodes així com figures que sensibilitzen la societat i normalitzen les persones amb discapacitat intel·lectual.

.

W Beneïnt Carros Amb Sacs 2
Premi a una entitat:

A l’Associació Tonis de Taradell, per la iniciativa d’haver estat capaç de contactar amb entitats animalistes i haver elaborat protocols de benestar animal en el marc la celebració de la festa dels Tres Tombs.

.

W Revista GegantsPremi a un mitjà de comunicació:

A la Revista Gegants, per la seva perseverant i destacada trajectòria al llarg de 36 anys en la recerca, divulgació i reflexió al voltant de la imatgeria festiva, inclòs el bestiari festiu.

.

W Montserrat GarrichPremi a un/una personatge públic:

A Montserrat Garrich per  per la seva importantíssima tasca en l’estudi de la dansa tradicional catalana, i

Daniel Vilarrubias, per la seva incansable recerca en el camp de la cultura popular i la recent tesi doctoral sobre el Ball de La Patera d’Igualada.

.

.

Contacte Comunicació:

Meritxell Bayarri, Tl. 660 29 15 26; meritxell@bestiari.cat

Bestiari