Origens 2

Imatges article: www.viulosorigens.cat

.

Cultura i tradicions

Retorn al passat mariner i pagès de La Ràpita

Origens_3La setena edició del festival Orígens tornarà a portar als carrers de La Ràpita un extens programa d’activitats destinades a fer reviure l’ambient que es vivia en aquesta població marinera i camperola als inicis del segle XX, un dels moments de màxim creixement de la vila. El festival vol contribuir a mantenir viva la memòria històrica de La Ràpita, recuperant alguns dels oficis més tradicionals perquè no caiguin en l’oblit.

Gràcies al treball conjunt entre entitats locals i una gran implicació i participació del veïnat del municipi, durant tres dies, del 7 al 9 d’octubre, podrem gaudir de recreacions algunes de les tradicions marineres i pageses del passat més recent de Sant Carles de la Ràpita. Passejant pels carrers del barri del Xicago, centre neuràlgic del festival, reviurem escenes com la dels mariners reparant les xarxes o jugant a la morra a les tavernes; pagesos portant els carros carregats d’arròs o cosint els sacs esguerrats, o d’altres més quotidianes com els xiquets jugant al carrer a birles, a boles o fent carreres.

Destacats de l’edició 2023

El municipi de Pals serà el poble convidat d’enguany, ja que durant moltes dècades temporers de l’arròs rapitencs es desplaçaven a aquest municipi de l’Empordà per a participar en les feines de la sega.

De manera especial, aquest any també es recrearan altres activitats com la subhasta de peix cantada, la batuda d’arròs a pota o la demostració de la pesca al rossegall a la platja de Pipi.

Dissabte 14 al matí tindrà lloc el 3r Campionat Infantil de Morra. organitzat per lAssociació Morràpita, gran recuperadora i promotora d’aquest joc tradicional molt arrelat a La Ràpita. Ja a la tarda, se celebrarà el VI Campionat de Morra Orígens també a càrrec de Morràpita.

Tallers de jota, concursos de llançament de pinyol o beure en porró, gimcames, conta-contes… més de 80 activitats pensades per a públic de totes les edats.

No faltaran danses i balls típics, així com concerts i actuacions musicals, com les tradicionals cantades d’havaneres i les rondalles. També s’han organitzat diverses activitats i rutes literàries entorn la figura del reconegut escriptor rapitenc Sebastià Juan d’Arbó.

El festival es completa amb la decoració dels carrers del barri del Xicago, les paradetes dels carrers i l’oferta gastronòmica que les tavernes repartides pel barri i els bars i restaurants locals oferiran aquests dies inspirats en la cuina tradicional local. També de podran degustar una truita de patates gegant i solidària, i un arròs mariner.

Una novetat del programa 2023 és El sopar a l’antiga, una iniciativa que pretén apropar el sector de la restauració del municipi a Orígens. Els diversos restaurants adherits oferiran el dijous a la nit uns menús especials basats en la cuina tradicional local a mode d’avantsala del que serà Orígens.

També com a novetat, l’Ajuntament ha previst l’habilitació d’una zona coberta comunitària perquè aquelles persones del municipi que no tinguin habitatge o magatzem al barri puguin fer àpats sense moure’s del barri del Xicago. Es preveu l’habilitació d’un espai cobert d’uns 325 m2, on les persones interessades podran sol·licitar-hi un espai pagant un preu públic per a tot el cap de setmana.

👉  Consulta el programa sencer Orígens 2023

Barques
Ball