.
Del 13 de juliol fins al 31 d’agost
Exposició “Per no perdre el temps” a Capellades
La Societat La Lliga acollirà l’exposició itinerant sobre els calendaris tradicionals
Quantes tipologies de calendaris van existir?
Com influïen les llunacions a l‘ordre de la vida?
Qui eren els almanaquers?
Per què no es podien editar calendaris sense el permís del rei?
Quin calendari va publicar un febrer amb 30 dies? I una setmana de 10 dies?
L’exposició itinerant per conèixer el món dels calendaris tradicionals
A partir de dissabte 13 de juliol, es podrà visitar a la Societat La Lliga de Capellades l’exposició “Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial”. La mostra de caràcter itinerant -ja ha estat vista a Barcelona, Taradell, Sant Fruitós de Bages, Sentmenat i Súria- presenta una aproximació al que va ser la producció de calendaris i almanacs durant tot el segle XIX i principis del segle XX, unes publicacions que es van fer molt populars pels seus continguts pràctics, amb dades astronòmiques, religioses, festives i d’interès agrícola, com podien ser les llunacions, el pronòstic del temps o la celebració de fires i mercats. Una informació molt útil per a la població en general, però en especial per al món rural i la pagesia.
Al llarg de la mostra podrem observar la gran varietat de capçaleres i formats de calendaris que van existir, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. També veurem com el gènere va anar evolucionant i es va diversificar per temàtiques amb l’edició més de 200 capçaleres diferents: des de calendaris religiosos, instructius i morals a literaris, polítics, satírics, filosòfics, infantils, etc. Tant van proliferar, que comerços i empreses amb cert renom publicaven els seus propis almanacs per regalar als clients com a reclam publicitari.
Serà curiós descobrir com a partir de la segona meitat del segle XIX, l’edició de calendaris a Catalunya representava tot un negoci que donava feina a editors, impressors, gravadors i dibuixants. Se’n feien grans tiratges que, en algun cas, van arribar a superar el milió d’exemplars.
L’exposició també mostra alguns dels calendaris editats arreu del món i recull tota una sèrie de curiositats relacionades amb aquestes publicacions.
Promoguda per Edicions Morera, editora del tradicional Calendari l’Ermità
L’exposició es basa en la col·lecció de calendaris vuitcentistes d’Edicions Morera, editora del tradicional Calendari l’Ermità, publicació hereva del gènere amb 149 anys de trajectòria ininterrompuda fins l’actualitat. Amb aquesta mostra, Edicions Morera vol donar a conèixer i difondre el patrimoni etnològic i gràfic que representen aquestes publicacions, poc conegut i estudiat.
La mostra es complementa amb el llibre PER NO PERDRE EL TEMPS. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història (Col·lecció Dit i Fet, 2023).
.
Exposició “Per no perdre el temps” a Capellades
- Del 13 de juliol al 31 d’agost de 2024
- Lloc: Saló Rosa de la Societat La Lliga (C. del Pilar, 13)
- Més informació ▶️ Web Societat La Lliga Capellades
CALENDARI D’ITINERÀNCIA DE L’EXPOSICIÓ
Exposicions realitzades
- Cal Balaguer del Porxo – Súria. 22/03 – 30/06/2024
- Centre El Coro – Amics del Museu i Arxiu de Sentmenat. 1 – 30/90/2023
- Casa dels Entremesos de Barcelona. 22/06 – 13/08/2022
- Museu de la Vinya i el Vi de Sant Fruitós de Bages. 18/10/2021 – 2/02/2022
- Casa dels Entremesos de Barcelona. 5/12/2020 – 15/02/2021
- Centre Cultural Costa i Font. Taradell. 10/01 – 02/02/2020
Exposició organitzada i produïda per