.

Remeis de l’Ermità

Remei per a la tos i els refredats

Sabíeu que l’eucaliptus també se l’anomena “arbre de la salut”? Doncs aquests dies de Nadal que molts tenim eucaliptus a casa aprofitem per compartir un remei del llibre Tornar als remeis de sempre de fra Valentí Serra de Manresa ideal per combatre refredats i estovar la tos.

  • Posem en una cassola, en uns 800 ml d’aigua, una poma a trossos, la pell d’una taronja i unes fulles d’eucaliptus i un pessic d’arrel de malví.
  • Ho posem a bullir al foc durant uns 10-15 minuts.
  • Colem la infusió i endolcim, sempre millor amb mel per les seves propietats suavitzants de la gola.

Aquesta recepta gaudí d’una gran acollida en el món rural. La pagesia de casa nostra anomena popularment l’eucaliptus arbre de la salut. Les fulles i flors particularment oloroses d’aquest arbre tan saludable ben aviat van ser integrades als usos de la medicina popular pairal i conventual -ja fos en forma d’infusió, ja fos amb la inhalació del baf contra les afeccions respiratòries- donat que és una planta molt rica en eucaliptol, de grans propietats anticatarrals i antiinflamatòries.

Per la seva banda, les fruites aporten vitamines i l’arrel de malví està indicada per estovar la tos (👉 Vegeu l’article La malva estova la tos)

Més remeis a Tornar als remeis de sempre