.

La nit de Sant Joan. Festa, llegat i patrimoni

El primer llibre que tracta la festa de Sant Joan de manera global, amb una visió completa de tradició i modernitat.

El llibre és el 15è títol de la Col·lecció Ermità, dedicada a la divulgació de temes de cultura popular i tradicional.

Les fogueres, la revetlla, la pirotècnia, la gastronomia, rituals i llegendes, les falles del Pirineu… A La nit de Sant Joan trobarem descrits tots els elements i tradicions lligats a una de les celebracions més populars i arrelades del nostre calendari: la nit de Sant Joan.

Amadeu Carbó fa un recorregut per les pràctiques més tradicionals fins arribar a les més contemporànies -com ara la Flama del Canigó- que han dotat la festa de nous significats. També dedica un apartat a les festes del foc del solstici d’estiu al Pirineu, declarades patrimoni de la Humanitat per la Unesco.

Què simbolitzen les fogueres de Sant Joan?
Què significa que Sant Joan fos pelut?
D’on prové el mot “verbena” per designar festa?
Quines propietats màgiques, religioses i guaridores té el foc?
Quin significat té la Flama del Canigó i qui va ser el primer que l’encengué?

A LA NIT DE SANT JOAN el reconegut folklorista Amadeu Carbó ens presenta els elements, la memòria i els significats d’aquesta festa tan viva i arrelada. A través de breus capítols, entenedors i amens, el llibre vol contribuir a preservar, donar a conèixer i interpretar les formes tradicionals, i alhora totalment contemporànies, de celebrar la nit de Sant Joan al Principat, tot i que en moments puntuals el text visita altres indrets dels Països Catalans i d’arreu del món. També tracta diferents aspectes culturals vinculats a la celebració, com el literari o paremiològic, la pirotècnia festiva, la botànica i la gastronomia.

Una visió global de la nit de Sant Joan que també incideix en el seu caràcter reivindicatiu a partir dels nous significats de la festa, com el de la Flama del Canigó, convertida en símbol de germanor dels Països Catalans.

Seguint la línia pròpia de la Col·lecció l’Ermità, LA NIT DE SANT JOAN inclou singulars il·lustracions històriques i de dibuixants catalans de referència, com també una selecció de dites populars que enriqueixen la lectura.

LA NIT DE SANT JOAN s’estructura en cinc grans apartats:

1. Orígens de la festa: el solstici d’estiu i la figura de Sant Joan.
2. Tradicions populars pròpies de la nit de Sant Joan: les revetlles, les fogueres, les falles al Pirineu, la pirotècnia i la gastronomia més típica.
3. Relat d’algunes de les pràctiques i rituals associats a la nit de Sant Joan com a nit màgica plena de sortilegis, rituals i llegendes.
4. Nous rituals de la nit de Sant Joan. La Flama del Canigó.
5. Conservació i preservació de la festa de Sant Joan. Festes del foc al Pirineu. Mapa de pobles del Pirineu que baixen falles.

“Amadeu Carbó no vol ser neutre. Vol influir-nos, vol contribuir a evitar que la desmemòria se’ns mengi. Amb aquest llibre de segur que ho aconseguirà”.

“Sembla impossible que un tema tan important com la nit de Sant Joan tingui tan poques publicacions. Actualitzar les existents era imprescindible”.

“Ara ho fa amb aportacions rellevants i amb una voluntat explícita de deixar clara la feina de tots els antecessors i fer-la lluir”.

Assumpció Maresma
Autora del pròleg. Editora de VilaWeb

.

Gira de presentacions de La nit de Sant Joan. Festa, llegat i patrimoni

El maig i juny de 2024 se celebraran diferents presentacions del llibre arreu del territori, en què l’autor, Amadeu Carbó, estarà acompanyat per personalitats del món de la cultura: Manuel Delgado, Assumpció Maresma, Jordi Cubillos, Salvador Palomar, Joan Arimany, Josep Fornés, Xevi Roviró i Marcel·lí Martorell.

Totes les presentacions són d’entrada lliure.

31 de maig 19h – Societat Recreativa El Retiro. Sitges

5 de juny 19h – Espai Vilaweb. Barcelona

6 de juny 19h – Centre la Carrutxa. Reus

7 de juny 19h – Llibreria Contijoch. Manlleu

12 de juny 19h – CAT Centre Artesà Tradicionàrius. Barcelona

13 de juny 19h – Temple Romà de Vic

14 de juny 19h – Societat del Casino. Caldes de Montbui

20 de juny 19h – Llibreria La Capona. Tarragona

27 de juny 19h – Societat La Lliga de Capellades