Maria Alba Serra Roca, de la llibreria Roca de Manresa

.

Maria Alba Serra Roca (1953-2023) ens acaba de deixar i, com sempre passa, és en aquest moment que ens comencen a aparèixer els records d’una persona que, ni que sigui en les ocasions puntuals que l’hem tractada, recordarem per la seva generositat i bonhomia en compartir amb els demés, per damunt de l’interès particular, valors en general així com relat de la memòria històrica.

Llibreria Roca

Façana de la Llibreria Roca, ubicada al carrer Sant Miquel de Manresa.

Ella va atesorar el patrimoni que va arribar a les seves mans per via familiar, la històrica Llibreria Roca, la més antiga de la Península, fundada pel besavi de la seva mare, en Pau Roca i Pujol, l’any 1824 i que també va funcionar com a impremta fins el 1948.

Precisament, el proper any 2024 la llibreria complirà el 200 aniversari de la seva fundació.

Maria Alba Serra ens explicava la història de la llibreria que ella regentava per cinquena generació familiar directa, sobretot les vicissituds d’haver perdut el patrimoni editorial, gràfic i fotogràfic que va ser expoliat i robat deshonradament i com, almenys, des dels records era capaç de reivindicar la necessària memòria.

Es dona la coincidència que en el llibre Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història que hem editat recentment des d’Edicions Morera, fem referència a la Llibreria Roca com la més antiga de l’Estat i també als seus calendaris impresos en el segle XIX o els que varen editar per obsequiar als seus clients fins a principis del segle XX. Tant de bo no s’apagui la llum d’aquesta emblemàtica llibreria ni es perdi la seva remembrança ni la de la Maria Alba Serra Roca..

.

1858 Calendario Del Principado De Cataluña 2 2

Calendaris històrics editats per la Llibreria Roca de Manresa.