Fires i mercats

Tradicional fira ramadera de Castellterçol…

… i també fira del bolet, de brocanters i d’artesans.

.

Hem d’advertir que la fira ramadera de Castellterçol que al Calendari de l’Ermità, 2023 anunciàvem pel mes de setembre, enguany se celebrará el diumenge 16 d’octubre, en el marc de la Festa Major.

.

El dia 16 d’octubre és Sant Galderic, patró dels agricultors i moment en que el tradicional Calendari de l’Ermità ja surt a la venda a quioscs, papereries i llibreries per arreu de Catalunya i Andorra.

Castellterçol (Moyanès) conserva la tradició de firar animals en aquest periode tardorenc abans aquests no s’estabulèssin per passar els rigors de l’hivern. Ara que el bestiar no és tant imprescindible per a les feines del camp i el de l’àmbit de l’alimentació està tant tecnificada i podriem dir industrialitzada, Castellterçol promou, durant aquest cap de setmana, que la gent que encara té bestiar a casa (cavalls, rucs, ovelles, aviram, conills…) el portin a la fira per fer una exposició. D’aquesta manera es vol recordar com es feien algunes feines de pagès com és el fet de munyir les vaques a mà, com s’esquilaven les ovelles o bé es feien les botifarres. Però també s’aprofita l’ocasió per mostrar altres oficis artesanals tradicionals com són la ceràmica, la cistelleria, el bufador de vidre, el ferrer, la filadora o el retaurador de retaules i quadres.

I ja, en l’àmbit de les tradicions del camp s’hi celebra en aquesta diada una Fira de bolets. Es fa una exposició de bolets i herbes remeieres collits durant aquests dies pels boscos que envolten el poble. S’hi troben les següents tipologies: rovellons, rossinyols, ceps, trompetes de la mort, fredolics…i  també tòfones!

Per tant, a Castellterçol s’omple d’activitat  de vida i tradicions populars  repartir en esl espais de la plaça dels Estudis, la plaça Vella i la plaça Prat de la Riba.

.

👉🏼 Per a més informació a l’Ajuntament de Castellterçol.

.