.
17a Fira del Fajol de Batet de la Serra
Batet de la Serra és un petit poble situat a la Garrotxa, entre Olot i Santa Pau, amb un paisatge on destaquen les cases de pagès i els camps de cultiu de fajol, un gra semblant a un cereal, amb molta tradició a la zona i que en els darrers anys s’ha anat recuperant. Tradicionalment, el fajol es feia servir com a pinso pel bestiar o per fer farines per elaborar pans molt senzills en èpoques de fam.
La Fira del Fajol de Batet de la Serra, que enguany arriba a la 17a edició, va néixer amb la voluntat de donar a conèixer aquest producte tan típic de la Garrotxa. A la fira tindrem l’oportunitat de tastar-ho i de conèixer diferents aspectes sobre el seu conreu tradicional.
Mercat, degustacions i oficis tradicionals
La Fira del Fajol començarà diumenge 11 de febrer a les 9 del matí i els visitants més matiners seran obsequiats amb una ració de brou de fajol. A les 11h del matí es farà el pregó a càrrec de la Martina Puigvert, cap de cuina del prestigiós restaurant Les Cols, situat a Olot, que compta amb dues estrelles Michelin.
Les degustacions de fajol aniran a càrrec del grup Cuina Volcànica, un col·lectiu de restauradors que des de fa anys treballa per posar en valor la cuina local i els productes propis de la Garrotxa, el fajol entre ells. El grup oferirà diferents tastets que es podran degustar prèvia compra de tiquets a preus populars.
Durant tot el dia podrem gaudir d’un mercat de productes de proximitat i d’artesania i de productes locals de la Zona Volcànica de la Garrotxa.
També es faran demostracions de les feines de batre, ventar i moldre el fajol, així com demostracions d’oficis tradicionals com el de torner de fusta, picapedrer, cisteller, xocolater, sabater o forjador.
Durant la jornada s’han preparat concursos i tallers per a totes les edats i passejades amb ponis per als més menuts, que també podran gaudir de les actuacions musicals i balls d’en Batoies, el popular gegant de Batet de la Serra, acompanyat de les Perdius.
Programa detallat de la fira AQUÍ
El fajol, gran font de proteïnes
El fajol (Fagopyrum esculentum) és un fals cereal (pseudocereal), és a dir, no pertany a la família de les gramínies (a diferència del blat, el sègol, l’ordi o la civada). El gra té forma piramidal i textura farinosa. El seu valor nutricional és considerablement superior al dels cereals. Els hidrats de carboni són el seu component principal així com diferents minerals i antioxidant, destacant per contenir les proteïnes de més valor biològic del regne vegetal, cosa que el fa popular entre alguns vegetarians i, com que no té gens de gluten, també es fa servir en aliments per a celíacs.
El gra de fajol es cultiva principalment a la Garrotxa i al Pla de l’Estany, afavorida per la riquesa mineral del sòl volcànic i una pluviometria abundant, així com en alguns punts del Berguedà i el Bages. A Catalunya el trobem sota diferents noms: blat serrat, blat cairut o cairat, blat negre, ferrat, fajol, blat sarraí, etc.
Tradicionalment el fajol es feia servir de menjar per animals i també era usat per a fer pa i en altres preparacions humils, com ara les farinetes (a la Garrotxa, a la Vall d’Aran, etc.) o els tortons (a Occitània). A partir de la dècada del 1980, el seu conreu i consum es va recuperar i actualment s’ha incorporat a la cuina i en particular a la rebosteria, amb farines per a fer galetes, crespells i pans especials.
.