Corpus Sitges- Foto Dep. Cultura

.

El Corpus de Sitges reconegut com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional

El Corpus de Sitges ha estat declarat Festa Patrimonial d’Interès Nacional, el màxim reconeixement atorgat per la Generalitat de Catalunya i que incorpora la festa al Catàleg de Patrimoni Festiu.

Amb aquesta distinció, Sitges es converteix en l’única localitat catalana, juntament amb Barcelona, que disposa de dues festes amb aquesta catalogació: la Festa Major de Sant Bartomeu i Santa Tecla i, ara, el Corpus. La condició de Festa Patrimonial d’Interès Nacional es va crear el 2008 i, fins ara, n’hi ha una trentena de tot el país que han rebut aquesta condició. Es tracta de festes caracteritzades per seqüències rituals basades en costums i manifestacions simbòliques de caràcter identitari i que tinguin projecció a nivell de país. En el cas de Sitges, la distinció reconèix el valor històric i patrimonial de la festa i contribueix a la seva conservació tot mantenint la seva essència original.

La festa del Corpus a Sitges

Corpus Sitges 2022

El Corpus és una festa mòbil que es celebra anualment a la primavera a moltes localitats del país. A Sitges, el Corpus té un valor especial, tan a nivell històric com cultural. La celebració del Corpus està documentada des del 1358, fet que converteix la vila en l’única població a Catalunya que organitza la Processó de forma ininterrompuda des de fa més de 300 anys (amb l‘única excepció dels conflictes bèl·lics), mantenint l’estructura del Corpus vuitcentista. Sitges, a més, pot documentar la sortida dels gegants per la vigília, els altars, els carrers encatifats i detalls com els domassos, durant més de 150 anys, així com l’Exposició Nacional de Clavells que supera el centenari.

Els elements que caracteritzen el Corpus de Sitges són:

  • La Processó que desfila per diferents carrers de la vila, tot passant per sobre les catifes de flors confeccionades per diverses entitats i veïns. A la Processó hi participa la imatgineria festiva pròpia de la vila com els gegants, el drac, l’àliga i la Moixiganga amb els seus balls populars, tots acompanyats per la música de gralles i timbals.
  • L’Ou com balla està documentat a Sitges des d’abans de 1886. S’ubica en diversos brolladors situats en diferents punts de la vila, des de carrers inclosos en el recorregut de la processó com en edificis rellevants de la ciutat.
  • L’exposició i ofrena de clavells.
  • Ornamentació floral de balcons, finestres i façanesles i les catifes de flors, un dels elements més populars del Corpus de Sitges, que engalanen places i carrers. Realitzades pels veins de la vila a partir de la nit de la vigilia de Corpus, destaquen pel seu disseny, detallisme i colorit espectaculars.

Aquest 2023, la festivitat de Corpus s’escaurà el diumenge 11 de juny i es previsible que a Sitges se celebri amb una especial il·lusió.

👉 Per més informació sobre la història i la celebració de la festa consulteu el web del Corpus de Sitges

.

Corpus Sitges

Fotos: web Corpus de Sitges


Per saber-ne més us recomanem el llibre “Corpus. La festa de les festes” d’Amadeu Carbó, dins de la nostra Col·lecció l’Ermità.

9788494447396