.
Diumenge de Pasqua, la lluna i les festes mòbils
Diumenge de Pasqua també anomenat Diumenge o Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida o diumenge de Glòria és, juntament amb Nadal, la festa més important del calendari cristià. Durant aquest dia, en algunes poblacions, se celebren processons, com la processó de l’Encontre, que escenifica el retrobament de la Mare de Déu de la Soledat amb Jesús Ressucitat. També se celebren cant festius, especialment les populars caramelles. Aquest dia, les famílies acostumaven a reunir-se i fer un àpat conjunt, moment en què el padrí o padrina regalava als seus fillols la popular “mona de Pasqua”, un pastís adornat amb ous que es menja l’endemà, una tradició que s’ha mantingut en els nostres dies.
.
.
Una festa mòbil
Cada any, la celebració del Diumenge de Pasqua s’escau en una data diferent, és a dir, és una festa mòbil i el seu càcul va lligat al calendari lunar. La seva celebració també marcarà la resta de les festes mòbils de l’any. Com es calcula?
Doncs l’església, al Concili de Nicea del 325d.C., va establir la data de la Pasqua com el primer diumenge després del primer pleniluni de primavera, també coneguda com a lluna plena pasqual. A partir d’aquesta data, amb un càlcul en què es resten i sumen uns dies concrets, es distribueixen la resta de dates de Setmana Santa i les festes mòbils tals com el Dijous gras, Carnaval, Dimecres de cendra, Diumenge de Rams, Dijous Sant, Divendres Sant, Dilluns de Pasqua, l’Ascensió, la segona Pasqua o granada i eI Corpus. Per exemple, Carnestoltes se celebra 48 dies abans de Diumenge de Pasqua; Diumenge de Rams, 7 dies abans; la Pasqua Granada o Pentecosta, 49 dies després; i el Corpus Christi, 60 dies després.
Si voleu saber més sobre com es calculen les festes mòbils us recomanem aquest article del Fes ta festa ▶▶ Les festes mòbils
.
I no oblideu que al nostre Calendari Ermità trobareu el llistat detallat de totes les festes mòbils i festivitats de l’any.