Conferència “Passió per Setmana Santa” a càrrec de fra Valentí Serra en el marc de la FiraPassió 2023

.

Esparreguera celebra del 3 al 5 de març la cinquena edició de Firapassió, la única fira de passions de Catalunya. Un esdeveniment, organitzat per La Passió d’Esparreguera i l’Ajuntament, que presenta diferents activitats al voltant de la Passió de Crist, principalment recreacions històriques com ara l’entrada triomfal a Jerusalem o una desfilada d’armats romans. Paralel·lament, la fira també concentrarà un centenar de parades d’artesania i gastronomia, i durant tot el cap de setmana oferirà tot un seguit d’activitats culturals i festives pensades per a tots els públics.

En el marc d’aquesta nova edició de la FiraPassió d’Esparreguerra Fra Valentí Serra de Manresa, arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular, ha estat convidat per oferir la conferència “Passió per Setmana Santa”, tot coincidint amb la publicació del seu darrer llibre que amb el mateix títol descriu les principals tradicions populars i religioses vinculades amb les celebracions de la Setmana Santa a Catalunya. La conferència tindrà lloc dissabte 4 de març, a les 17h, a la Sala Can Pasqual d’Esparreguera.

La celebració de FiraPassió d’Esparreguera és el tret de sortida per les representacions dramatitzades de la Passió i els viacrucis que es troben en nombroses poblacions de Catalunya. Així ens ho explica Fra Valentí Serra en l’esmentat llibre Passió per la Setmana Santa:

Avui, les passions catalanes que han perviscut són considerades les representacions dramatitzades de la Passió més antigues d’Europa.

Consta en la documentació que, en l’època baixmedieval, s’havia representat el drama de la Passió, en llengua catalana, a les catedrals de Tortosa (1347), Barcelona (1406), Elna (1415), Lleida (1453), Girona (1470) i Tarragona (1472). Actualment el text complet més antic és el representat a Cervera (1477), però també comptem amb notícies d’antigues representacions de la Passió tingudes a les poblacions de Tàrrega (1480), Mallorca (1481), Ulldecona (1512), Esparreguera (1588), Olesa de Montserrat (1642), Palau d’Anglesola, Corbera, Verges, Sant Vicenç dels Horts, Mieres, Montblanc, Vic i Manresa.

Nou títol de la Col·lecció l’Ermità dedicat a la Passió

En el seu llibre Passió per Setmana Santa (Col·lecció Ermità núm. 13) ens descriu les principals tradicions populars i religioses articulades entorn de les celebracions de la Setmana Santa a Catalunya, des del diumenge de Rams fins al dia de Pasqua, dedicant una particular atenció al viacrucis i a les nombroses processons.

Destaca, en la primera part del llibre, l’aportació de nombroses dades històriques sobre les execucions i crucifixions en el món romà. També ens aporta un relació de les principals devocions i relíquies conservades a Catalunya així com una descripció de les principals herbes santes vinculades a la Passió i sobre els àpats més característics entorn de la Setmana Santa.


Passo Col·laborenCONFERÈNCIA DE FRA VALENTÍ SERRA A FIRAPASSIÓ 2023

  • Dissabte, 4 de març a les 17 h.
  • Sala de Can Pasqual (c/ Cavallers, 26) d’Esparreguera
  • ENTRADA LLIURE

Organitza: La Passió d’Esparreguera i Federació Catalana de Passions.

Firapassio

Consulta la programació de FiraPassió 2023

.

.