Fira de la Mel a Crespià

Fira-de-la-mel-2023El cap de setmana del 25 i 26 de febrer els amants de la mel tenen una cita a Crespià, un petit poble situat al centre del Pla de l’Estany de Banyoles, on es celebra una de les fires de la mel més antigues i importants de la zona, la 42a Fira de la Mel de Crespià. Els camps i boscos de Crespià, amb una gran varietat de plantes i flors, són un habitat ideal per a les abelles i la seva activitat pol·linitzadora. D’aquí que la producció de mel sempre hagi estat íntimament relacionada amb aquesta població i que la seva mel sigui molt valorada per les seves propietats remeieres.

A la Fira de la Mel de Crespià, que aquest any recupera el seu format habitual, podrem trobar mel de diferents varietats i tot tipus de productes relacionats. Dissabte s’oferirà un tast popular de mel a càrrec de Dolça Abella. Durant la fira, també hi hauran diferents activitats culturals, com castells o audicions de sardanes.

Destacar la xerrada sobre les consequències del canvi climàtic en les abelles, que diumenge 26 oferirà el professor de Botànica de la UB i apicultor ecològic Jaume Cambra, al Centre Polivalent.

Una mica d’història de la fira i relació amb el Calendari l’Ermità

La Fira de la Mel de Crespià data de l’època medieval, quan la ciutat era un dels principals productors de mel del país i un dels punts més importants d’exportació a altres països, com Itàlia. És així com al segle VIII, hi havia un actiu comerç de mel i altres productes a Crespià, com teixits i filatures, que des del port de Roses partien cap a Gènova. D’aquí que Crespià tingui un carrer dedicat a aquesta ciutat italiana, un nom molt poc habitual a d’altres pobles de la comarca.

Un altre element específic i curiós d’aquesta fira és que va ser lloc de trobada d’estudiants de monestirs de Banyoles, Besalú, Llers i Borrassà que aprofitaven la nombrosa presència de visitants per practicar l’argumentació i la dialèctica.

Durant uns anys la fira es deixà de celebrar fins que al 1980 la iniciativa popular la va recuperar amb èxit i amb un bon poder de convocatòria, tant de firaires com de visitants. El coneixement que el poble de Crespià va tenir de la celebració de la fira a través del Calendari l’Ermità, on sempre sortia anunciada, va contribuir a la seva recuperació.


👉 Per saber més sobre el món de les abelles i la mel us recomanem El llibre de la mel de la nostra Col·lecció Ermità, escrit per fra Valentí Serra.