Coca-amb-poma

.

La cuina de l’Ermità.

Coca de poma amb ratafia

En temps de tardor i quan arriba la temporada de les pomes, us proposem una coca on hem combinat aquesta fruita amb el nostre licor més tradicional: la ratafia, que farem servir per aromatitzar la poma.

La base és la clàssica coca de iogurt però amb alguna variació en la farina i en el sucre (hem susbtituït una part per mel).

Per aromatitzar la poma, la posem a macerar tallada a làmines amb una mica de ratafia i sucre. Si anem amb temps, la podem tenir macerant durant unes dues hores. El suc sobrant de la maceració el podem afegir a la masa quan fem la coca.

Per la recepta, nosaltres hem fet servir la nostra Ratafià l’Ermità i mel de la casa Alemany. Quant a la farina, hem fet una barreja de farina de blat i de xeixa. La farina de xeixa és d’una varietat antiga de blat autòcton de les Balears, no refinada, més gustosa i digestiva. Però sinó teniu farina de xeixa es fa servir la farina normal.

La recepta de la coca de iogurt amb les variacions seria la següent:

  • 3 ous
  • 3 cullerades de mel més 60gr de sucre
  • 200 gr de farina (100gr farina de blat més 100 gr farina de xeixa)
  • 1 iogurt natural
  • 80 gr d’oli de gira-sol
  • 1 sobre de llevat

 * * *

  • En un bol gran barregem el sucre amb els ous i anem afegim les cullerades de mel. Ho hem de batre bé fins que la barreja sigui escumosa i surtin petites bombolles.
  • Incorporem el iogurt i després l’oli. Si volem afegir el suc sobrant de la maceració de la poma, ara és el moment.
  • Afegim, poc a poc, els dos tipus de farina i el llevat. Podem fer servir un sedàs si volem que la massa queda més esponjosa. Ho anem barrejant amb suavitat fins que no quedi cap grumoll i la barreja estigui homogènia.
  • Ho posem en un motlle -rodó o rectangular- folrat amb paper de forn.
  • Ara és el moment d’afegir les làmines de poma macerada amb la ratafia cobrint tot el motlle.
  • Ho posem al forn (preescalfat) a 180 ºC uns 35-40 min, comprovant la cocció punxant-la amb un escuradents. Si surt sec ja està a punt, sinó ho deixem al forn uns minuts més.
  • Deixem refredar abans de desemmotllar i pintem la poma amb una mica de melmelada d’albercoc perquè ens quedi ben brillant.

Una recepta fàcil i saludable, que també podem acompanyar amb un gotet de Ratafia de l’Ermità, especialment aromàtica i digestiva.

L.E.

.