16._juvenil_del_foment_cultural_-_actuacio_al_barri_del_rastells

Fotografies: Ajuntament de Súria

.

Les caramelles a Súria, les més grans de Catalunya

Caramelles 2024Les Caramelles a Súria tornaran a ser enguany les més grans de Catalunya amb la participació de deu colles i més de nou-cents caramellaires de totes les edats. Aquesta festa tradicional de cant i dansa al carrer celebra la Pasqua de la Resurrecció així com  l’arribada de la primavera i la renovació del cicle agrari.

Les caramelles tenen un origen rural ja que  en els seus inicis les colles de caramellaires anaven a cantar i ballar a les cases de pagès i a canvi eren obsequiats amb menjar i beguda. Les cançons que es cantaven eren de temàtica religiosa, ja que tenien molt a veure amb l’època de l’any en què s’interpretaven, la Setmana Santa, però amb els anys s’han anat introduint noves temàtiques amb un to més festiu.

El dia central de les caramelles a Súria és el Diumenge de Pasqua, quan les colles caramellaires actuen pels carrers i places del poble, oferint cants i danses. A més dels cantaires i músics, hi participen les diferents colles de poble: la de balls de bastons, balls de cascavells, trabucaires, ballesters… Algunes colles també surten durant la tarda del Dissabte de Pasqua fins a les masies dels entorns de Súria.


Programa Caramelles de Súria 2024

.

Dissabte 30 de març

A partir de les 14.30 h. Caramelles a Pagès. Balls i cants de les colles a les cases de pagès de l’entorn de Súria i als barris més allunyats del centre.

 • 20.15 h. Sopar per a caramellaires. La venda de tiquets es farà al web https://activitats.suria.cat. Hi col·laboren Geganters i Grallers del Poble Vell. Lloc de repartiment: aparcament al davant del Pavelló.
 • 21.30 h. Trobada Caramellaire. Actuació de totes les colles caramellaires de la Pasqua surienca, amb final conjunt amb aixecada de pilars amb la colla castellera Salats i interpretació d’El Cant del Poble. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.
 • 23.00 h. Celebració de la Vetlla Pasqual. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • 00.00 h. Cercatasques. Amb la Xaranga Entrompats Band.
 • 02.00 h. Concert de Caramelles amb Paxanguers i DJ Nuk. La venda d’entrades es farà al web https://activitats.suria.cat i a taquilla. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

Diumenge 31 de març. Pasqua Florida

 • De 9.00 a 14.30 h. Actuacions de les colles caramellaires. El tram de carretera entre la plaça de la Serradora i la plaça de Sant Joan es convertirà en illa caramellaire i de vianants. Horari de localització de les colles:
  • De 9.00 a 11.30 h. Plaça Major del Poble Vell.
  • D’11.00 a 14.30 h. Carrers del nucli urbà i plaça de Sant Joan.
 • A partir de les 9.00 h. Esmorzar de Pasqua. Obert a tothom. Hi col·laboren els Geganters i Grallers del Poble Vell. Lloc: plaça Major del Poble Vell.
 • 12.00 h. Missa solemne de Pasqua. Lloc: Església Parroquial de Sant Cristòfol.
 • 13.30 h. Actuació conjunta de caramellaires de totes les colles, que faran el ball ‘Caramellaires del Cardener’. Lloc: plaça de Sant Joan.
 • 21.00 h. Sopar de Caramelles. La venda de tiquets es farà al web https://activitats.suria.catLloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.
 • 00.00 h. Concert de Caramelles amb els grups Amics del JB, Catarres i Waikiki. La venda d’entrades es farà al web https://activitats.suria.cat i a taquilla. Lloc: Pavelló Municipal d’Esports Josep Fàbrega i Tort.

Més informació  ▶️ web de les caramelles a Súria