.

Recuperar la figura del Rector de Vallfogona,

el gran poeta del barroc català

.

Amb motiu del quatricentenari de la mort de Vicenç Francesc Garcia, conegut popularment com el Rector de Vallfogona, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat el 2023 Any Rector de Vallfogona

La commemoració, organitzada per la Institució de les Lletres Catalanes, té l’objectiu de donar a conèixer els textos, la biografia i l’anecdotari al voltant del Rector, i retra-li l’homenatge que es mereix.

Edicions Morera té previst afegir-se a la commemoració amb l’edició d’una obra dedicada a la figura del Rector.

Amb el Rector de Vallfogona passa una cosa curiosa: tothom n’ha sentit a parlar però hi ha poca gent que sàpiga exactament qui és.  En gran mesura això es deu al fet que es tracta d’una figura complexa, en la qual es combina un component històric, un de literari i un de llegendari.

  • EnMuseu Del Rector De primer lloc, es tracta d’un personatge històric, és a dir, un home que va viure a cavall dels segles XVI i XVII i l’existència del qual es pot demostrar perquè diferents fets de la seva vida consten en documents escrits. El seu nom era Francesc Vicent Garcia i Ferrandis. Va néixer a Saragossa el 1579 i va morir a Vallfogona de Riucorb el 1623, on va ser rector. Se l’anomena tant pel nom de pila (Francesc Vicent Garcia) com pel nom habitual (Vicent Garcia), com pel nom de ploma i ofici (Rector de Vallfogona). Va fer una carrera relativament exitosa dins la jerarquia eclesiàstica i segurament ho hauria estat força més si no hagués mort amb tan sols 44 anys.
  • En segon lloc, Garcia va ser un poeta. I no pas un poeta qualsevol, sinó el primer poeta en llengua catalana que escriu a la manera dels poetes barrocs. Per la qualitat de la seva obra i per la popularitat que va assolir, dins la història de la literatura catalana és el poeta més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer. Encara que és un poeta barroc, i presenta molts trets de la llengua del seu temps, el seu estil reflecteix sovint el llenguatge  popular i s’allunya volgudament del cultisme d’autors coetanis com Góngora. La de Garcia és una obra majoritàriament satírica. Els temes més recurrents són l’amor, l’erotisme, el goig de viure, la cultura popular i l’actualitat social i política del seu temps.
  • En tercer lloc, el Rector també és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, on apareix com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. Això s’explica perquè, en paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, la veu popular havia anat escampant arreu del territori tot un repertori d’anècdotes gracioses de les quals era el protagonista. Aquestes anècdotes, la majòria inventades, tenien ben poc a veure amb la seva vida real. Eren contalles de l’humor clerical de l’època que es van anar atribuint a Garcia, probablement perquè la seva poesia havia estat majoritàriament satírica i ell, un personatge popular.

Fins al segle XIX, el Rector va ser un personatge prestigiós i popular. Durant la segona meitat del segle, amb el sorgiment de la Renaixença, la persona, l’obra i el mite es van confonent en una idea cada vegada més confosa. Això fa que passi a ser un autor menystingut i, finalment, oblidat.


Activitats de l’Any Rector de Vallfogona

Exposicions, recitals, jornades, clubs de lectura, rutes literàries… l’Any Rector de Vallfogona presenta un munt d’activitats dedicades a la figura del rector que es podran gaudir durant tot l’any i arreu del territoritori.

  • Els actes institucionals d’obertura i cloenda de l’Any Rector de Vallfogona se celebraran a Barcelona i Tortosa, respectivament, els mesos de febrer i novembre de 2023.
  • El Dia Mundial de la Poesia 2023 es dedicarà al poeta.
  • El 2 de setembre Vallfogona de Riucorb retrà un homenatge popular al Rector. Un espectacle nocturn que omplirà de vida places i indrets del poble amb escenes evocadores de l’època, l’obra i la llegenda de l’autor. S’hi recrearan les carrosses commemoratives que Gaudí va dissenyar per al primer homenatge popular al poeta, l’any 1879.
  • Una de les fites més significatives que tindrà lloc durant l’efemèride és l’aparició, per primera vegada, de l’edició comentada de l’obra completa del Rector de Vallfogona en tres volums que publicarà l’editorial Barcino, amb edició d’Albert Rossich.

⭕ Més informació i programació sencera 

Logo-rector-vallfogona-h