L’hortet del frare

Temps d’esporgar, temps d’esperar…

.

Abans d’entrar de ple en el temps hivernal cal esporgar adientment les plantes del nostre hort i jardí. En unes anotacions d’un propietari d’un mas del Principat, Llorenç Forcada, datades l’any 1745 i situades en els plecs finals d’un volum manuscrit, aconsella que el pagès s’ha de fixar, de manera molt atenta, en les fases de la lluna a l’hora de plantar i d’esporgar:

“Que totas las plantas y així mateix los arbres que en tot lo any no perden la fulla, com són los clavells de pom, clavellinas y altres semblants, se han de sembrar, plantar y esporgar en lluna nova, y las que perdan la fulla en lluna vella. Per los que no saben de llegir, per a conèixer si la lluna és vella o nova, és necessari mirar a dita lluna, y si té las puntas a orient denota que és nova, y si las puntas són al contrari denota que és vella. Atendrer bé est vers que diu: lluna creixent puntas a orient, lluna minvant puntas avant”: (Notícias per saber cultivar,  f. 2 i f. 9).

De les plantes del jardí que necessiten ser esporgades ja abans d’entrar a la tardor hi ha el lilà (llat., Syringa vulgaris) que és un arbret –dit popularment avellaner de la Índia— de fulles cordiformes i amb flors molt oloroses, blanques o morades, situades en raïms que, quan creixen massa les tiges dels lilàs, els raïms de flors s’apaguen i, per això, cal podar el lilà periòdicament. El moment d’esporgar-los és una mica abans que les flors es marceixin del tot i, encara que s’hagin de sacrificar algunes flors tendres, aquesta poda pre-tardoral ajudarà que la planta tingui molta més energia per a desenvolupar-se. Cal, però, no tallar més d’una tercera part de l’arbust i acabar d’afinar la poda abans d’entrar a l’hivern eliminant, llavors, les tiges mortes, malaltes o massa gruixudes i, així, mantenir el rejoveniment de la planta i, després d’esperar durant els mesos d’hivern, obtenir amb aquestes podes una millor floració.

Fra Valentí Serra de Manresa

és religiós caputxí i col·laborador de fra Ramon, l’Ermità dels Pirineus