Img_20220224_164055_252

© Arxiu Edicions Morera

.

“Pel Dijous Gras,

botifarra i coca amb llardons menjaràs”

 

El Dijous Gras o Dijous Llarder, que aquest 2024 s’escau el 8 de febrer, se celebra el dijous anterior al diumenge de Carnaval i, per tant, és el tret de sortida de la festa més esbojarrada de l’any. És el dia en què es dóna la benviguda al Rei Carnestoltes, qui arriba incitant a la gresca i la disbauxa. Aquest dia és costum menjar coques de llardons, truita i botifarra d’ou, uns aliments calòrics i greixosos que, en la tradició cristiana, quedaven prohibits durant la Quaresma, que tot just comença set dies després.

DIJOUS GRAS, BOTIFARRA MENJARÀS
DIJOUS LLARDER, BOTIFARRA MENJARÉ

Aquests dies també era tradició, sobretot a les comarques gironines, preparar escudelles o ranxos  amb tot tipus de carns (vegeu article Guisats de Dijous Gras). La Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya  és una entitat que en els darrers anys està recuperant aquestes menges tradicionals.

.

PER QUÈ EL DIJOUS GRAS CAU CADA ANY EN UNA DATA DIFERENT?

El Dijous Gras és una de les festes mòbils del calendari juntament amb altres com la Quaresma, el Carnestoltes, la Setmana Santa o el Corpus. Per saber quina serà la data exacta de celebració d’aquestes festes mòbils, hem de prendre com a referència el dia de celebració del Diumenge de Pasqua i comptar cap endavant o cap enrera un número determinat de dies.

En el cas de Dijous Gras hem de comptar cap enrera 52 dies. I quan s’escau el Diumenge de Pasqua? Doncs sempre s’escau el primer diumenge després del pleniluni de primavera. Anem a fer el càcul.

Moon-2762111_960_720

La lluna serveix per fer càlculs d’algunes festes mòbils

Consultem el Calendari Ermità 2024. Ens informa que la primavera comença divendres 20 de març i que la primera lluna plena és el 25 de març. Llavors, el Diumenge de Pasqua s’escau el dia 31 de març. Ara, si comptem enrera 52 dies, veurem com Dijous Gras s’escau exactament el 8 de febrer. Doncs ja ho tenim!

En el cas del Carnestoltes, aquest 2024 comença el diumenge 11 de febrer i s’acaba el Dimecres de Cendra, dia 14 de febrer.

Però si no voleu complicar-vos en fer càlculs, al Calendari Ermità cada any trobareu ben assenyalades totes aquestes festes mòbils.


Us convidem a escoltar el programa “Dijous gras, divendres magre” per Jesús Ventura a l’emissora de Fes Ta Festa