.

Segona edició de “Dites catalanes”

Dites, sentències breus i proverbis populars sobre creences, amor, ètica, diners, amistat, família… La Col·lecció l’Ermità recupera els Quatre-cents aforismes catalans que va recollir i escriure el monistrolenc universal Joan Carles i Amat (1572-1642), un recull que, per la seva antigor i el volum proverbial que atresora, està considerat una de les fonts paremiològiques més importants de la llengua catalana.

Ja ha arribat a les llibreries la segona edició de “Dites catalanes. Quatre-cents aforismes de Joan Carles i Amat” (Col·lecció l’Ermità núm. 12) un llibre que presenta tot un conjunt de proverbis, dites i sentències escrits al segle XVII pel humanista i polifacètic Joan Carles i Amat (Monistrol de Montserrat, 1572-1642).

Des de la primera edició, el 1636, i pel seu caràcter didàctic, es va convertir en un llibre molt popular i un manual de lectura a les escoles de tot Catalunya durant dos-cents anys. A DITES CATALANES. QUATRE-CENTS AFORISMES DE JOAN CARLES i AMAT es reprodueix una edició històrica de finals del segle XVIII i es presenta amb la seva correspondència al catalá actual.

L’edició ha estat revisada i comentada pel reconegut paremiòleg i lingüista Víctor Pàmies i l’historiador Carlos Pizarro, qui contextualitza la figura i l’obra de Joan Carles Amat, remarcant la rellevància del personatge i les seves aportacions sobretot en l’àmbit cultural,

En conjunt, un llibre curiós i interessant amb el qual podrem descobrir tot un nou repertori de dites i refranys, molts encara vigents en l’actualitat, que configuren un autèntic compendi de saviesa popular.

– El savi sap que no sap; el simple ho té tot al cap.
– Si vols ser ben servit, fes-te tu mateix el llit.
– Si alguns parlen en secret, no t’hi acostis, que és mal fet.
– Mai segones intencions, fan bones conversacions.
– Procura tenir cabal ,per no anar a l’hospital.

DITES CATALANES. QUATRE-CENTS AFORISMES DE JOAN CARLES i AMAT se suma a l’Any Joan Carles i Amat, que s’ha celebrat al llarg del 2022 per commemorar el 450è aniversari del naixement d’aquest home polifacètic, encara avui un desconegut.

DITES CATALANES és a la venda a llibreries d’arreu de Catalunya i molts llibreters tenen servei de venda en-línia.

* Un llibre editat amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Patronat de la Muntanya de Montserrat.

.


DITES CATALANES és a la venda a llibreries d’arreu de Catalunya i molts llibreters tenen servei de 💻 venda en línia CONSULTEU AQUÍ.

Click here to add your own text

Presentacio-aforismes-a-monistrol-m.-3-2048x1340
.
Imatges de la presentació del llibre a Monistrol de Montserrat el novembre de 2022.